Kritiserer europeiske leker

Fredag starter de første europeiske lekene i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Norge burde stilt flere krav, mener filmskaper og samfunnsdebattant Erling Borgen.

Halvor Lea. FOTO: Olympiatoppen

 

I år arrangeres De europeiske leker for første gang, og over 6000 idrettsutøvere fra 30 ulike disipliner deltar. Fra Norge har Olympiatoppen valgt ut 58 deltakere som skal delta i Baku. Aserbajdsjan er stadig gjenstand for kritikk fra organisasjoner som Amnesty International for brudd på menneskerettigheter og systematisk bergrensning av ytringsfriheten. Landet anses i dag for å være et av verdens mest undertrykkende regimer, og er tungt preget både av mangel på ytringsfrihet og av korrupsjon. Lokale menneskerettighetsaktivister melder at det har vært en forverring i situasjonen siden landet fikk tildelt de første europeiske lekene for tre år siden. Under OSSEs vintermøte, som ble arrangert i Wien i februar, tok den norske delegasjonen opp sine bekymringer  rundt menneskerettighetsbrudd i landet. Fengsling av opposisjonelle og kritiske journalister var særlig i fokus under møtet.

Konfiskert. Filmskaper og samfunnsdebattant Erling Borgen er oppgitt over at Norge likevel velger å sende deltakere til konkurransen. «Det er ingen grenser for hva denne regjeringen får seg til å gjøre. Nå skal altså norske myndigheter kaste glans over dette arrangementet ved å sende 58 deltakere. Attpåtil sier de ikke et ord om hvordan forholdene i landet er. Så langt har det ikke vært noen reell debatt om dette i idrettsnorge,» sier Borgen til Ny Tid.

Borgen har selv vært i Aserbajdsjan flere ganger, og har blant annet laget en dokumentar om Statoils prosjekter i landet. Han er selv nektet innreise i Aserbajdsjan etter å ha gjort opptak til dokumentarfilmen Fangen fra Aserbajdsjan. «Jeg ble omringet på flyplassen av 16 agenter som tok materialet mitt og truet meg. Da jeg fikk det tilbake, var CD-platene med materialet fremdeles med. Da jeg så gjennom dem, viste det seg at innholdet på CD-ene var byttet ut med porno. Men jeg lurte dem – kopier av alt var for lengst ankommet Norge,» sier Borgen.

Stygge metoder. Per i dag sitter 80 politiske fanger i aserbajdsjanske fengsler. En av dem er Rasul Jafarov, som i april ble dømt til seks og et halvt års fengsel. Aktivisten ble internasjonalt kjent gjennom initiativet «Sing for Democracy» under finalen i Eurovision Song Contest i Baku i 2012. Jafarov planla en liknende kampanje under European Games, men ble fengslet i april.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.