ULOVLIG FANGST: Dokumentar som omfatter den kinesiske mafiaens handel med svømmeblærer fra fisk, meksikanske fiskere som presses til kriminell virksomhet, fryktløse aktivister, vettskremte politimenn og de siste individene av en sjelden hval.

Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.
Email: andersdunker.contact@gmail.com
Publisert: 2020-01-30
Sea of Shadows

Richard Ladkani (USA)

På en forhåndsvisning av Sea of Shadows på Soho House i West Hollywood, møter vi mannskap fra skipet «Sea Shepherd» sammen med andre karakterer fra dokumentaren, blant dem etterforskerne Andrea Crosta og tidligere CIA- og FBI-offiser Mark Davis. De kjemper alle mot ulovlig fangst. Organisasjonen til Crosta og Davis, Earth League International (tidligere Elephant Action League), har tidligere samarbeidet med regissør Richard Ladkani i den Oscar-nominerte filmen The Ivory Game (2016).

Crostas mål er å jakte på og bryte opp de internasjonale kriminelle nettverkene som driver ulovlig handel med ville dyr – den fjerde største formen for illegal handel i dag. «Vi har konsentrert oss om krypskyttere og ulovlige fangstmenn på den ene siden og kjøperne på den andre siden altfor lenge», forteller han i introduksjonen. «Menneskene bak disse illegale nettverkene bryr seg ikke om noen av delene: De bryr seg ikke om konfiskeringer, arrestasjoner eller ineffektive bevisstgjøringskampanjer. Forretningene deres går så det suser, og ingen prøver å få fatt på dem.»

Den første scenen i Sea of Shadows foregår om natten, til sjøs, i en vill båtjakt der bevæpnede tjuvfiskere, klare til angrep, prøver å riste av seg miljøvernerne. Senere ser vi fiskerne skyte på dronen til aktivistene, og vi mister bildet – og blir, som dem, overlatt til nattemørket og en svart skjerm.

[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=eNzAq5EbFi4&feature=emb_title

Global krig

Cortéshavet, som aktivistene prøver å beskytte, ligger ved den meksikanske stillehavskysten. Den franske dokumentarfilmskaperen og undervannspioneren, Jacques Cousteau, kalte havområdet «verdens akvarium». I likhet med andre dyrebare områder av planeten er dette havområdet – med sine delfiner, hvalhaier og hundrevis av fiskearter – på vei mot ødeleggelse og kan gå mot et biologisk sammenbrudd i løpet av få år. Hovedproblemet er ikke overfiske, men aktiviteten til globale kriminelle nettverk.

Svømmeblærene til totoaba-fiskblir solgt for astronomiske summer i Kina – opp til 400 000
kroner per stykk, siden tradisjonell kinesisk medisin tilskriver blærene en rekke gunstigegenskaper.

Sponset av mellommenn med forbindelser i utlandet kjøper lokale fiskere stormaskede garn som er perfekt egnet til å fange totoaba-fisk, «havets kokain». …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)