ULOVLIG FANGST: Kinesisk mafia handler med svømmeblærer fra fisk, meksikanske fiskere presses til kriminell virksomhet og politiet er vettskremte.

Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.
Email: andersdunker.contact@gmail.com
Publisert: 2020-01-30
Sea of Shadows

Richard Ladkani (USA)

På en forhåndsvisning av Sea of Shadows på Soho House i West Hollywood, møter vi mannskap fra skipet «Sea Shepherd» sammen med andre karakterer fra dokumentaren, blant dem etterforskerne Andrea Crosta og tidligere CIA- og FBI-offiser Mark Davis. De kjemper alle mot ulovlig fangst. Organisasjonen til Crosta og Davis, Earth League International (tidligere Elephant Action League), har tidligere samarbeidet med regissør Richard Ladkani i den Oscar-nominerte filmen The Ivory Game (2016).

Kriminelle nettverk

Crostas mål er å jakte på og bryte opp de internasjonale kriminelle nettverkene som driver ulovlig handel med ville dyr – den fjerde største formen for illegal handel i dag. «Vi har konsentrert oss om krypskyttere og ulovlige fangstmenn på den ene siden og kjøperne på den andre siden altfor lenge», forteller han i introduksjonen. «Menneskene bak disse illegale nettverkene bryr seg ikke om noen av delene: De bryr seg ikke om konfiskeringer, arrestasjoner eller ineffektive bevisstgjøringskampanjer. Forretningene deres går så det suser, og ingen prøver å få fatt på dem.»

Den første scenen i Sea of Shadows foregår om natten, til sjøs, i en vill båtjakt der bevæpnede tjuvfiskere, klare til angrep, prøver å riste av seg miljøvernerne. Senere ser vi fiskerne skyte på dronen til aktivistene, og vi mister bildet – og blir, som dem, overlatt til nattemørket og en svart skjerm.

Fisken er “havets kokain”

Cortéshavet, som aktivistene prøver å beskytte, ligger ved den meksikanske stillehavskysten. Den franske dokumentarfilmskaperen og undervannspioneren, Jacques Cousteau, kalte havområdet «verdens akvarium». I likhet med andre dyrebare områder av planeten er dette havområdet – med sine delfiner, hvalhaier og hundrevis av fiskearter – på vei mot ødeleggelse og kan gå mot et biologisk sammenbrudd i løpet av få år. Hovedproblemet er ikke overfiske, men aktiviteten til globale kriminelle nettverk.

Svømmeblærene til totoaba-fisk blir solgt for astronomiske summer i Kina

Sponset av mellommenn med forbindelser i utlandet kjøper lokale fiskere stormaskede garn som er perfekt egnet til å fange totoaba-fisk, «havets kokain». …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)