Krim-Hauge

– Bokas styrke er at den er så språklig nyansert, den preges av et veldig overskudd, humor og ironi, samtidig som den er høyst datert til sin samtid, sa han. Sin debut karakteriserte Hauge selv som «en småfilosofisk spenningsroman» og fremhevet samfunnssatiren som det mest fascinerende ved krimuniverset. I et debutant-intervju med Aftenposten, brukte han […]

– Bokas styrke er at den er så språklig nyansert, den preges av et veldig overskudd, humor og ironi, samtidig som den er høyst datert til sin samtid, sa han.

Sin debut karakteriserte Hauge selv som «en småfilosofisk spenningsroman» og fremhevet samfunnssatiren som det mest fascinerende ved krimuniverset. I et debutant-intervju med Aftenposten, brukte han også anledningen til å klargjøre forskjellen på ham selv og til da hans mer kjente storebror Alfred Hauge, som har skrevet rundt 50 bøker:

– Alfred fant dessuten sin nisje i den religiøse kvalitetslitteraturen. Selv er jeg agnostiker og humanetiker, utmeldt fra fra Statskirken for 25 år siden. Jeg valgte en annen side i religion og politikk enn han, og ville ikke ødelegge for ham eller meg i et lite miljø. Vi var de beste venner privat. Men Alfreds alvor har aldri vært noe for meg. Jeg holder de voksnes alvor på avstand med fleip når jeg skriver, sa han.

Den politiske siden Kolbjørn Hauge valgte, var SF – hvor han var med fra starten. Blant hans ikke-skjønnlitterære titler, finner vi «Fra protest til parti» (1987) om kampanjen mot atomvåpen i Stavanger SF i 1960-61. Hauge var også den første SF-representanten i Stavanger bystyre i 1962 sammen med Arnt Bækholt.

Til tross for en bred politiker-bakgrunn, vil ikke Kolbjørn Hauge være med på at hans romaner er politiske i snever forstand:

– Man kan jo tolk mye politisk og kritisk, men mitt primære mål er å underholde. Jeg er mer opptatt av personskildringer enn samfunnsbeskrivelser, mere opptatt av de små tingene og vanlige folk enn maktmennesker og abstraksjoner. Og jeg er nok mer opptatt av at det skal være en fornøyelig reise, med masse språklig humor, enn at bøkene skal forandre verden, sa Hauge i et intervju med Ny Tid i forbindelse med at «Til jord skal du bli» kom ut.

Samtidig åpnet Hauge for at han en dag skulle skrive en roman uten helter og skurker.

– Gyldendal og Alternativ Framtid lyste ut en novellekonkurranse for noen år siden, hvor jeg bidro og skrev om reklamens umenneskelighet og menneskets avstumpethet. En veldig samfunsskritisk novelle. Den har jeg veldig lyst til å utvide, sa han i Ny Tid-intervjuet.

Mens vi venter, gratulerer vi med Kolbjørn Hauge med 75-årsdagen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here