PORTRETTFILM: Krigsreporter Robert Fisk har mot til å overvåke og utfordre. Han er kjent for å rapportere fra frontlinjene i strid med politikernes og maktpersonenes offisielle linje.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

– Jeg begynner å lure på hvorfor jeg begynte med journalistikk, sier Robert Fisk i et arkivopptak fra 1980 i starten på This Is Not a Movie mens han løper mot bilen og sikkerheten etter et granatangrep i Abadan nær grensen mellom Iran og Irak. Uttalelsen er litt spøkefull, men svært passende i filmen.

This Is Not a Movie er et portrett av Fisk og hans karriere – regissør Chang byr på en tankevekkende film om hvilke begrensninger og hvilken nytteverdi som finnes i krigsreportasjen i tillegg til å hylle den høyprofilerte undersøkende journalisten og krigsreporteren.

Det er rikelig med opptak som er like fengslende som åpningsscenen, men i stedet for å dynge filmen ned med Fisks mange og ufattelige opplevelser fra Midtøsten, trekker filmen på fornuftig vis tematiske tråder om krigens betydning – eller rettere sagt meningsløshet – og vår trang til å fortelle krigshistorier.

«Hvis du ikke oppsøker et sted og med egne øyne bevitner det som skjer, kan du ikke komme tett på sannheten.» Robert Fisk

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal