– Jeg begynner å lure på hvorfor jeg begynte med journalistikk, sier Robert Fisk i et arkivopptak fra 1980 i starten på This Is Not a Movie mens han løper mot bilen og sikkerheten etter et granatangrep i Abadan nær grensen mellom Iran og Irak. Uttalelsen er litt spøkefull, men svært passende i filmen.

This Is Not a Movie er et portrett av Fisk og hans karriere – regissør Chang byr på en tankevekkende film om hvilke begrensninger og hvilken nytteverdi som finnes i krigsreportasjen i tillegg til å hylle den høyprofilerte undersøkende journalisten og krigsreporteren.

Det er rikelig med opptak som er like fengslende som åpningsscenen, men i stedet for å dynge filmen ned med Fisks mange og ufattelige opplevelser fra Midtøsten, trekker filmen på fornuftig vis tematiske tråder om krigens betydning – eller rettere sagt meningsløshet – og vår trang til å fortelle krigshistorier.

«Hvis du ikke oppsøker et sted og med egne øyne bevitner det som skjer, kan du ikke komme tett på sannheten.» Robert Fisk

Reporter av den gamle skolen

Samtalene med Fisk i hans leilighet i Beirut er like innsiktsfulle for kjernen i hans arbeid som klippene vi får se fra frontlinjene. Vi ser ham også på jobb i mørke bakgater med notatblokken i hånden på vei bort fra «fiksere» som hjelper ham, han prater med lokalbefolkningen og er et kroneksempel på en reporter av den gamle skolen som gjør jobben på den vanskelige måten: «Hvis du ikke oppsøker et sted og med egne øyne bevitner det som skjer, kan du ikke komme tett på sannheten», sier Fisk i filmen.

Nå som lite journalistisk arbeid faktasjekkes på internett, er slik god, «gammeldags» journalistikk viktigere enn noen gang. Samtidig er denne typen journalistikk lite respektert av mediebaroner som kun er opptatt av profitt.

[ntsu_youtube url=»https://youtu.be/b4VuvQChWQ8″ width=»520″]

Mot til å utfordre

Å respektere førstehåndskilder og fakta medfører et imperativ om alltid å fortelle sannheten, samt å ha mot til å overvåke og utfordre maktsentrene uansett hvor upopulær du måtte bli. Det er et ideal som Fisk uttrykker med den største selvfølgelighet; han har beviselig en lang historikk i å rapportere fra frontlinjene i strid med den offisielle linjen til politiske maktpersoner i Vesten.

Han startet sin karriere med å rapportere fra opprøret i Belfast på 70-tallet for London-avisen The Times. I løpet av tiden i Belfast innså han at den britiske hæren ikke hadde monopol på sannheten, en oppdagelse som umiddelbart gjorde ham til en kontroversiell figur på hjemmebane.

Fisks sympatier for raseriet i Midtøsten rettet mot kolonimaktene har også møtt mye hån fra dem som har en annen politisk oppfatning, men han insisterer på at reporterens klare rolle er å forklare virkeligheten slik den ser ut blant folk, objektivt, men alltid på parti med den svakeste part.

«Jeg er ikke en maskin», sier han til dem som hyller myten om total nøytralitet, og trekker fram behovet for en rapportering som ikke underbygges av følelser, men av essensiell . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal