Fra filmen Blood Diamond med Leonardo DiCaprio

Krigsherrenes etterpå-demokratier


Hvordan lykkes de afrikanske opprørslederne politisk etter at konfliktene har stilnet? Ti afrikaforskere har sett på saken.

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 3. januar 2018
Warlord Democrats in Africa
Forfatter: Anders Themnér (red.)
Forlag: Zed Books, UK

I november 1999 satt jeg hjemme hos Foday Sankoh, lederen for Revolutionary United Front (RUF) i Sierra Leone. Sankoh satt i stuen og gråt over barna som hans opprørssoldater hadde kappet hendene av med macheter. «Short sleeves, or long sleeves?» var spørsmålet. Svarte du «lange», fikk du bare kuttet av hånden; svarte du «korte», kuttet de lenger opp.

Jeg husker det som om det var i går. Sammen med en britisk antropolog og en sørafrikansk freds- og forsoningsspesialist skulle jeg, som da arbeidet i Kirkens Nødhjelp, snakke med ulike fraksjoner i borgerkrigen i Sierra Leone, mens fredsavtalen fra juli ennå holdt. Med oss hadde vi løfter om millioner av dollar i bistand til …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Evt tegn abonnement (69kr/mnd) for å kunne lese alt (inkludert magasinene). Om du ikke er det allerede. Logg inn eller registrer deg først i toppen/menyen før bestilling.

Abonnement kr 195 kvartal