Krigens gisler snakker ut

Nå løslates en tredjedel av fangene på Guantánamo-basen. Samtidig publiseres historiene til de som først ble løslatt.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 27.04.2006
[terrorkrig] Pentagon planlegger å løslate 141 av fangene på Guantánamo-basen. Disse anses ikke lengre å være «fiendtlige krigere», og er den største gruppen som så langt har blitt satt fri. Løslatelsene ble kunngjort 23. april av en tjenestemann ved militærdomstolen amerikanerne har opprettet for disse fangene, ifølge Los Angeles Times.

I forrige uke offentliggjorde den amerikanske regjeringen en liste over 558 fanger på Guantánamo, etter at nyhetsbyrået Associated Press hadde gått til retten med krav om innsyn.

Den nye bølgen løslatelser kommer samtidig med fortellingene til de første Guantanámo-fangene, på film, i bøker og i rapporter. Det er ikke akkurat fortellinger om «de mest farlige, ondskapsfulle drapsmennene verden har sett», som den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld kalte fangene. President George W. Bush har på sin side kalt dem «dårlige» mennesker.

I mars kom Enemy Combatant, boka til Moazzam Begg. Han var den første britiske fangen som ble løslatt fra Guantánamo. Begg vokste opp i Birmingham i Storbritannia. Etter noen turbulente ungdomsår startet han en bokhandel sammen med en venn. Bokhandelen ble et samlingspunkt for muslimer, og i Begg, som har afghanske røtter, vokste det fram et ønske om å hjelpe muslimer i nød. Derfor dro han til Bosnia og Afghanistan. 31. januar 2002 ble livet hans forandret for alltid. Han bodde da i Islamabad sammen med kona og barna. Dørklokka ringte rundt midnatt. Da Moazzam åpnet, ble han møtt av en geværpipe, dratt ut og kastet inn i en bil. Det skulle ta tre år før han igjen fikk se familien. Han ble holdt fanget i Bagram, Kandahar og på Guantánamo. Han ble torturert og nektet kontakt med verden utenfor. I januar 2005 ble han løslatt og sendt hjem. Uten tiltale, uten dom og uten noen forklaring på hvorfor USA hadde tatt tre år av hans liv.

I filmen Veien til Guantánamo, som kommer på norske kinoer fredag 5. mai, får vi historien om The Tipton Three. De fire vennene Ruhal Ahmed, Shafiq Rasul, Asif Iqbal og Monir Ali reiste til Pakistan, der Asif skulle gifte seg. En svipptur til Afghanistan ble skjebnesvanger. Monir forsvant, mens de tre som var igjen havnet på Guantánamo.

Etter noen måneder ble The Tipton Three løslatt, også disse uten å bli tiltalt.

I tillegg til filmen om The Tipton Three og Moazzam Beggs bok har Amnesty International (AI) jobbet med å få innsikt i det som har skjedd og skjer i Bagram, Kandahar og på Guantanamo. Rapportene de har utarbeidet bygger på samtaler og undersøkelser av fangene som har vært og er på Guantánamo. I rapporten «Under radaren: Hemmelige flygninger til tortur og ‘forsvinning’» dokumenterer AI hvordan USA har sendt fanger rundt kloden uten å fortelle hvorfor de er tatt, eller hva de er mistenkt for.

Tilbake på Guantánamo sitter fortsatt fanger uten tiltale. Bare ti av de 490 fangene på basen har så langt blitt tiltalt, ingen av dem for alvorlige forbrytelser, skriver Los Angeles Times. De fleste europeiske statsborgerne på Guantánamo har blitt løslatt. Mange av de gjenværende fangene er fra Afghanistan og Saudi-Arabia.

Kommentarer