Krigens konsekvenser


Denne uken avsluttes utstillingen Krigens skygge på Kunstnernes Hus og dermed også kunstner Thomas Kvams digitale overvåkning av bildet som utgjør grunnlaget for hans verk i utstillingen. Vi har snakket med ham.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-03-24

Av Nina Toft  

I paneldebatten under seminaret introduserte Thomas Kvam med å snakke om forestillingen som i dag propaganderes om en humanitær krig. Vi vil ha et innholdsrikt liv uten risiko, som samtidig filosof og kulturkritikker Slavoij Zizek sier drikker vi kaffe uten koffein og øl uten alkohol. I dagens fortelling om krigene, som Norge også deltar i, regjerer det en slags forestilling om en krig fri for krigens konsekvenser. En forestilling om at vi ved hjelp av presisjonsvåpen og avansert teknologi, riktig trente tropper og internasjonale konvensjoner kan føre krig uten krigens bestialiteter, ondskap og de-humanisering.

Kvams verk De fem utvalgte består av fem veldige forstørrede utsnitt av soldaters ansikter, hvert portrett har en  datamaskin påmontert som har surret og gått med ansikt gjenkjennelses-programvare som har lett gjennom internetts uransakelige billedstrømmer med hensikt å identifisere disse …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal