Krigen mot kvinnene


Bildene av kvinnelige soldater i Irak skjuler grusomme sannheter.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2007-08-02
[soldater] Når man besøker den amerikanske hæren kan man lett forledes til å tro at den har kommet langt i sitt likestillingsarbeid. Mer enn 160.000 kvinner har så langt tjenestegjort i krigen mot terror. Per mars 2007 har 71 kvinner omkommet i Irak. Dette tallet overgår samlede kvinnelige tapstall i Korea, Vietnam og den første Gulf-krigen. Kvinnelige soldater utgjør 15 prosent av de stridende – en prosentandel mange ganger høyere enn i likestillingslandet Norge. Skal vi tro journalisten Helen Benedict, forstår ikke folk hvor forskjellig Irak-krigen er fra alle andre kriger, sett fra et kvinneperspektiv.

Den økende kvinneandelen har en mørk bakside. Med den dramatiske økningen i kvinner i uniform, kombinert med den trøstesløse tilværelsen i militærleirene i Irak, har seksuelle overgrep mot kvinnelige soldater eksplodert. Mørketallene her er naturlig nok enorme. Med tanke på hvilke problemer kvinner som anmelder voldtekter i det sivile møter, trengs det …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal