Krigen som show

The War Show
Regissør: Obaidah Zytoon Andreas Dalsgaard
(Danmark/Tyskland/Syria/Finland)


Hva gjør en radio-DJ når hjemlandet hennes forvandles til en av klodens grusomste slagmarker? Obaidah Zytoon valgte å lage dokumentar om det.

Alminneliggjøringen av vold er en kalkulert effekt. To viktige strategier for å oppnå dette er permanent medialisering og en informasjonspolitikk basert på sensasjoner. Bare stemmen til et førstehåndsvitne kan trenge gjennom de siste årenes grufulle hendelser i Syria, og rekonstruere de ulike fasene av ødeleggelsene som har pågått siden 2011. 40 år etter at Assad-familiens regime ble etablert, har syriske Obaidah Zytoon og danske Andreas Dalsgaard laget filmen The War Show. Ut av galskapen har de prøvd å skape en hovedsakelig kronologisk orden, strukturert i seks stadier («Revolusjon» – «Undertrykkelse» – «Motstand» – «Beleiring» – «Frontlinjer» – «Ekstremisme»). Dette blir kun kontrastert med et kapittel kalt «Minner»; dette forteller oss om korte og skjøre øyeblikk av fred ute i naturen, med musikk og joints, for å skape et pusterom.

Når revolusjonen blir militarisert, blir motstand til væpnet forsvar.

Krigens livssyklus. Filmen ledes fremover av en kvinnelig kommentatorstemme som snakker om sine venner, erfaringer og analyser på en bemerkelsesverdig knapp og klar måte. Noen av ansiktene som vises i filmen er anonymisert. Vi forstår senere at det er disse som (fremdeles) er i live, og som er utsatt for stor risiko.

Zytoon og vennene hennes sluttet seg til revolusjonen. Filmens første kapittel, «Revolusjon», ser tilbake på euforien fra de første dagene, hvor levende de følte seg ved å kreve frihet for alle – kristne og muslimer. Dette var første gang …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

dieter@gmail.com
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish