Krig er krig

Langvarig krig i Afghanistan og SV til tross: Partiet blir sittende i regjering.

Ny Tid

Publisert dato: 15/02/2007
[16. februar 2007] Siv Jensen var strategisk og retorisk glitrende da hun åpnet Stortingets spørretime onsdag. Hun gratulerte statsministeren med å drive ren Arbeiderparti-politikk – uten spor av regjeringspartnerne i viktige saker, særlig i miljø- og sikkerhetspolitikken. Dette er SVs største frykt, og det er selvsagt vondt for partiet å akseptere at Norge nå sender nye soldater til Afghanistan. Nato-motstanderne måtte oppgi sitt grunnsyn alt i regjeringserklæringen, nå må partiet tåle enda flere norske soldater i krig. Det er ikke rart at SV nå skal diskutere hva de egentlig får til i regjering.

Til Ny Tid sier utenriksminister Jonas Gahr Støre at SV bør telle sine seire. De kan telle barnehagesatsingen, at norske soldater er trukket ut av amerikanskledede operasjoner i Irak og Afghanistan og at det for sent, men godt blir rensing på norske gasskraftverk. Regjeringen sier den vil stå på at de nye norske styrkene kun skal brukes i Kabul, ikke sendes til sør. Samtidig har regjeringen siste uka også snudd i politikken mot Hamas og opphever boikotten av palestinernes regjering. Utenriksministeren har sittet i lange møter med SVs stortingsgruppe for å skape det grunnlaget som gjorde at det tok et langt døgn før soldater i Afghanistan førte til dommedagsstemning i SV.

Kristin Halvorsen truer med å trekke SV fra regjeringen hvis soldatene sendes til sør. På denne måten setter partiet fremdeles begrensninger på oppdraget, begrensninger som ikke ville vært der hvis ikke SV satt i regjering. For Halvorsens argumentasjon er dette viktig. Reelt sett spiller det ingen rolle hvor i Afghanistan norske soldater blir drept, hvis de blir drept. Det er åpenbart bare tull når SVs utenrikspolitiske talskvinne Ågot Valle påstår at oppdraget er en defensiv operasjon. SV påstår at soldatene skal bidra til gjenoppbyggende og fredsskapende arbeid. Det er ikke spesialsoldater trent i. En spade er en spade, og krig er krig.

Halvorsen har selv tatt initiativ til ekstraordinært landsstyremøte og diskusjon rundt regjeringsdeltakelsen. Debatten kan ta lang tid. Så lang tid at sinnene får roet seg. Det er liten tvil om at regjeringen blir sittende også etter dette. SV i regjering fører en annen politikk enn SV står for i opposisjon. Men det er ikke ren Arbeiderparti-politikk.

Takk for tilliten

Ny Tid ble takket være mange nye faste lesere fjorårets suverene opplagsvinner i både rene tall og prosent. Siden omleggingen til nyhetsmagasin har opplaget økt med 4938 eksemplarer ukentlig og hele 114 prosent. Vi tar tallene som en bekreftelse på at vi gjør noe riktig. Men aller mest, til inspirasjon for å gjøre det enda bedre. Vi takker leserne for tilliten og lover å gjøre vårt beste for å være den verdig.

Kommentarer