AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Krig som valgkamp


Den tyrkiske presidenten strammer grepet med økende voldsbruk i Tyrkia – nå frykter opposisjonen at han vil fremskynde det kommende valget i 2019 for å konsolidere makten ytterligere.

Internasjonal frilansskribent for Ny Tid
Email: emmabakkevik@gmail.com
Publisert: 2018-03-01

20. januar startet Tyrkia en offensiv militæroperasjon i Afrin i Nord-Syria under dekke av å rydde grenseområdene for terrorister. Tyrkias president, Recep Tayyip Erdoğan, bruker denne operasjonen ved navn ‘Olivengren’ – en såkalt ‘fredsoperasjon’ – til å sanke stemmer til det kommende president- og parlamentsvalget i 2019. Samtidig skaper en ny lov frykt for at landet nærmer seg en politistat, der vold og drap kan gå ustraffet hen i et samfunn med stadig flere privateide våpen.

USAs uttalelser om å støtte en kurdisk grensestyrke i Syria fikk Erdoğan – som hevder den kurdiske YPG-geriljaen er terrorister – til å sende hæren inn i Syria. Alle som kritiserer krigføringen på sosiale medier risikerer å bli anklaget for forræderi. På én uke ble over 300 arrestert i Tyrkia i kjølvannet av militæroperasjonen.

Ulovlig fred. Ny Tid møter Metin Şenerguç som er skribent for den tyrkiske avisen Açik Gazete i London – der har han bodd siden han flyktet fra Tyrkia på 80-tallet av politiske årsaker. Han understreker at selv de som ikke gjør annet enn å oppfordre til fred er utsatt for represalier fra regimet.

«Det kan se ut som at Erdoğan har gitt for mange løfter til å trekke seg nå.»
– Özturan

«I Tyrkia er det nå imot loven å snakke om fred. Det verste er hvordan alt dette forandrer kulturen. Systemet kan endres over natten ved å vedta et par lover, men det tar generasjoner å forandre kulturen,» sier Şenerguç.

«Selv om dagens regjering går av i morgen, vil det ta ti år å reversere alt den har gjort. Hvis Erdoğan vinner valget er løpet kjørt. Tyrkia vil bli verre enn Iran.»

Abonnement halvår kr 450

Ifølge tyrkisk media er operasjonen i Syria rettet mot terrorister, men Robert Fisk skriver i The Independent  den 28. januar at bombene hovedsakelig har truffet sivile bønder. Dessuten rapporterer han at russiske soldater befinner seg i Afrin, i strid med tidligere uttalelser om at Russland har trukket seg ut av konflikten.

Şenerguç peker på at russerne kontroller situasjonen:

«Russland har gitt Erdoğan grønt lys for denne operasjonen, ellers hadde han ikke handlet. Putin har allerede en god posisjon i Syria og nå lar han tyrkerne gjøre jobben for seg i Afrin. Men både …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)