Krig som valgkamp

Den tyrkiske presidenten strammer grepet med økende voldsbruk i Tyrkia – nå frykter opposisjonen at han vil fremskynde det kommende valget i 2019 for å konsolidere makten ytterligere.

AFP PHOTO / ADEM ALTAN

20. januar startet Tyrkia en offensiv militæroperasjon i Afrin i Nord-Syria under dekke av å rydde grenseområdene for terrorister. Tyrkias president, Recep Tayyip Erdoğan, bruker denne operasjonen ved navn ‘Olivengren’ – en såkalt ‘fredsoperasjon’ – til å sanke stemmer til det kommende president- og parlamentsvalget i 2019. Samtidig skaper en ny lov frykt for at landet nærmer seg en politistat, der vold og drap kan gå ustraffet hen i et samfunn med stadig flere privateide våpen.

USAs uttalelser om å støtte en kurdisk grensestyrke i Syria fikk Erdoğan – som hevder den kurdiske YPG-geriljaen er terrorister – til å sende hæren inn i Syria. Alle som kritiserer krigføringen på sosiale medier risikerer å bli anklaget for forræderi. På én uke ble over 300 arrestert i Tyrkia i kjølvannet av militæroperasjonen.

Ulovlig fred. Ny Tid møter Metin Şenerguç som er skribent for den tyrkiske avisen Açik Gazete i London – der har han bodd siden han flyktet fra Tyrkia på 80-tallet av politiske årsaker. Han understreker at selv de som ikke gjør annet enn å oppfordre til fred er utsatt for represalier fra regimet.

«Det kan se ut som at Erdoğan har gitt for mange løfter til å trekke seg nå.»
– Özturan

«I Tyrkia er det nå imot loven å snakke om fred. Det verste er hvordan alt dette forandrer kulturen. Systemet kan endres over natten ved å vedta et par lover, men det tar generasjoner å forandre kulturen,» sier Şenerguç.

«Selv om dagens regjering går av i morgen, vil det ta ti år å reversere alt den har gjort. Hvis Erdoğan vinner valget er løpet kjørt. Tyrkia vil bli verre enn Iran.»

Ifølge tyrkisk media er operasjonen i Syria rettet mot terrorister, men Robert Fisk skriver i The Independent  den 28. januar at bombene hovedsakelig har truffet sivile bønder. Dessuten rapporterer han at russiske soldater befinner seg i Afrin, i strid med tidligere uttalelser om at Russland har trukket seg ut av konflikten.

Şenerguç peker på at russerne kontroller situasjonen:

«Russland har gitt Erdoğan grønt lys for denne operasjonen, ellers hadde han ikke handlet. Putin har allerede en god posisjon i Syria og nå lar han tyrkerne gjøre jobben for seg i Afrin. Men både USA og Russland har makten til å stanse operasjonen; én telefonsamtale er nok.»

Şenerguç mener at stormaktenes tilbakeholdenhet i forhold til Tyrkias fremstøt i Syria skyldes at de ikke tror det handler om å erobre nye territorier.

«Hadde tyrkerne virkelig hatt intensjoner om å invadere Afrin, hadde de gjort det på 3 dager, glatt. Tyrkia har den nest største hæren i NATO. De tar ikke krigen seriøst, de beveger seg sakte og trekker den ut for det den er verdt. De tar to steg frem, og et tilbake,» hevder Şenerguç.

«Systemet kan endres over natten ved å vedta et par lover, men det tar generasjoner å forandre kulturen.» – Şenerguç

Mulighet for fremskyndelse av valg. På kontoret til Dokuz8Haber, en uavhengig plattform for borgerjournalistikk i Tyrkia, beskriver Gürkan Özturan hvordan Erdoğan bruker krigen for å sanke stemmer til det kommende presidentvalget i 2019.

«Erdoğan har gitt løfter til mange grupper. Til de konservative lover han å gjøre det ottomanske riket ‘great again’, og til forretningsmenn lover han et åpent marked i Syria, hvor de kan investere i byggeindustrien. Dessuten vil opprydningen i Syria kunne bety at de syriske flyktningene i Tyrkia kan sendes tilbake,» forteller Özturan.

«Ulike grupper krever ulike utfall av denne operasjonen i bytte mot sin støtte. Det kan se ut som at Erdoğan har gitt for mange løfter til å trekke seg nå.»

Şenerguç mener det kommende valget kan bli fremskyndet til 2018:

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL