Kiri Dalena

Krig og håp på Filippinene


INTERVJU: Ny Tid møtte den filippinske kunstneren Kiri Dalena under den internasjonale kortfilmfestivalen i Oberhausen.

Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 2019-11-05

Det nye profil-programmet til International Short Film Festival Oberhausen 2019 i Tyskland bød på en fornøyelig tilbakevending til filmer med politiske budskap, en vesentlig del av festivalens identitet i tidligere år. Den filippinske billedkunstneren, filmskaperen og menneskerettighetsaktivisten Kiri Dalena ble viet særlig oppmerksomhet. Ny Tid intervjuet den anerkjente kunstneren.

– Har du vurdert å flytte fra landet ditt?

– Privatøkonomien min er ikke så dårlig at jeg er tvunget til å reise ut på jakt etter inntekt, slik millioner av andre filippinere må. Jeg er heller ikke i en situasjon hvor jeg må leve med alvorlige trusler og angrep på mitt liv og rykte, slik opposisjonelle politikere og profilerte aktivister gjør. Når jeg besøker andre land og ser velfungerende rettssamfunn hvor alle innbyggerne har like muligheter til å skape seg et godt og meningsfullt liv, blir jeg trist på grunn av tilstanden i mitt eget land. Men jeg blir også inspirert, siden jeg ser at det er mulig å leve og gjøre ting på en annen måte. Så mens det fremdeles er bortenfor min forestillingsevne å se hvordan vi kan snu dagens situasjon, hvor rett er blitt vrangt og vrangt er blitt rett, forteller jeg meg selv at det må være en grunn til at jeg ble født der jeg ble født og ikke noen andre steder.

Bakvasket og demonisert

– Hvem er det på Filippinene som blir utsatt for forfølgelse og angrep?

– Menneskerettighetsforkjempere, journalister, advokater og dommere. Mennesker som anklager og tar rettslige skritt mot myndighetene, og mer spesifikt, mot dem som misbruker makten sin, eller enda mer spesifikt, mot dem som systematisk og gjentatte ganger begår overgrep fordi de har makt. Mennesker som tar til motmæle mot utraderingen av de demokratiske prosessene og institusjonene i landet vårt. Mennesker som velger å støtte dem som blir bakvasket og demonisert i samfunnet vårt, gruppene som er mest sårbare og lettest kan utnyttes og utryddes.

Abonnement halvår kr 450
From The Dark Depths

Krigen mot narkotika

– Hva kan gjøres?

– Når det gjelder «krigen mot narkotika», må vi sørge for å få en faktabasert samtale og utdanningskampanje i …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)