Environs de Donetsk, Ukraine / Juin 2015. Ligne de front de Marinka, Oleg s'abrite derrière des blocs de pierre pour surveiller les positions des Forces armees Ukrainienne situees a moins de 500 metres devant lui.

Krig er krig


FEM ÅR ETTER: Det er lite heltedyrking eller russisk propaganda å spore i Oleg’s Choice – en dokumentar som viser hverdagen til russiske soldater og frivillige som kjemper i Ukraina.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-03-31
Oleg’s Choice

Elena Volochine James Keogh ( Frankrike/Ukraina)

Ved femårsmarkeringen for utbruddet av den ukrainske borgerkrigen i midten av februar er det fortsatt en nesten ukjent side ved denne konflikten som fortjener mer oppmerksomhet.

Dokumentaren Oleg’s Choice, av regissørene Elena Volichine og James Keogh fra 2016, er en av et fåtalls filmer som forsøker å forstå motivasjonen til vanlige russiske menn som reiser til utbryterrepublikkene i det østlige Ukraina, en region og en krig som så å si er forsvunnet fra vestlige nyhetsmedier, men som fortsatt pågår og tar livet av både soldater og sivile.

Til forskjell fra Aliona Poluninas Their Own Republic, nylig anmeldt i Ny Tid av Carmen Grey, tar ikke Volochine og Keogh parti med noen av sidene i konflikten. Her finnes ingen heltedyrking eller propaganda for Russland og de Kreml-støttede opprørerne. Isteden er vi vitne til de følelsesmessige og psykologiske selvmotsigelsene som driver personene i filmen.

En sønderknust mor

Filmen kretser rundt den 32 år gamle Oleg Doubinine, som leder en enhet av 60 russiske (og noen ukrainske) frivillige, og hans yngre kamerat Max. Begge har forlatt familie, venner og – i Max’ tilfelle «en godt betalt jobb» – og satt sine liv på spill ved å kjempe mot dem de fleste russere ikke klarer å skjelne fra seg selv.

Ironien ved en krig som har splittet så mye og så mange, kommer klart fram når Olegs gruppe tar en ukrainsk speider til fange. Han blir tatt inn for å forhøres av en brigadekommandør i et overdådig hovedkvarter i Donetsk – hovedstaden i den selvetablerte Folkerepublikken Donetsk (DNR) – og den åpenbart vettskremte unge mannen svarer med enstavelsesord med uklar, blytung stemme. Da han blir spurt om han vet hva som vil skje med ham, trekker han på skuldrene. Da han presses ytterligere, antyder han at han kan bli banket opp, skutt eller «noe annet». «Hva for noe annet?» spør kommandøren med et selvtilfreds uttrykk. «Utvekslet med guttene deres?» spør den unge fangen, som ikke tør legge et snev av håp i svaret sitt. Etter å ha fått beskjed om at han faktisk vil bli utvekslet, får han brød og suppe. Sittende rett overfor kommandøren spiser den fortumlede unge mannen med et nervøst velbehag. I bakgrunnen hører vi en spottende stemme: «Du er et skikkelig hamster, ikke sant?»

Abonnement halvår kr 450

Da Oleg blir spurt: «Hvem skjøt først?» svarer han: «Den ukrainske hæren.»

Senere dyttes fangen inn i bak-setet på en …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)