Environs de Donetsk, Ukraine / Juin 2015. Ligne de front de Marinka, Oleg s'abrite derrière des blocs de pierre pour surveiller les positions des Forces armees Ukrainienne situees a moins de 500 metres devant lui.

Krig er krig


FEM ÅR ETTER: Det er lite heltedyrking eller russisk propaganda å spore i Oleg’s Choice – en dokumentar som viser hverdagen til russiske soldater og frivillige som kjemper i Ukraina.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-03-31
Oleg’s Choice
Regisør: Elena Volochine James Keogh
( Frankrike/Ukraina)

Ved femårsmarkeringen for utbruddet av den ukrainske borgerkrigen i midten av februar er det fortsatt en nesten ukjent side ved denne konflikten som fortjener mer oppmerksomhet.

Dokumentaren Oleg’s Choice, av regissørene Elena Volichine og James Keogh fra 2016, er en av et fåtalls filmer som forsøker å forstå motivasjonen til vanlige russiske menn som reiser til utbryterrepublikkene i det østlige Ukraina, en region og en krig som så å si er forsvunnet fra vestlige nyhetsmedier, men som fortsatt pågår og tar livet av både soldater og sivile.

Til forskjell fra Aliona Poluninas Their Own Republic, nylig anmeldt i Ny Tid av Carmen Grey, tar ikke Volochine og Keogh parti med noen av sidene i konflikten. Her finnes ingen heltedyrking eller propaganda for Russland og de Kreml-støttede opprørerne. Isteden er vi vitne til de følelsesmessige og psykologiske selvmotsigelsene som driver personene i filmen.

En sønderknust mor

Filmen …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.

Abonnement kr 195 kvartal

Close
Logg inn