Krever oppvask

– UD må få tak i dokumentene, krever Kåre Willoch.

Oslo 20040127. BOKUTGIVELSER. Tidligere statsminister Kåre Willoch presenterte tirsdag boken "Den nye politikken" på Cappelens vårpresentasjon. Boken har samfunnskritiske synspunkter og er skrevet av en markant og reflektert aktør i samfunnsdebatten.Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[oslo-kanalen] Tidligere statsminister Kåre Willoch synes det er påfallende at det ikke finnes dokumenter i UDs arkiver fra de hemmelige forhandlingene mellom Israel og PLO i 1993.

– Det er en selvfølge at Utenriksdepartementet setter seg i bevegelse for å fylle opp hullene i arkivet. Jeg går ut fra at man tar kontakt med de involverte for å få tak i dokumentene, sier Willoch.

Han har ikke sans for Terje Rød-Larsens og Mona Juuls antydninger i forrige ukes Ny Tid om at ekteparet bare sitter på private dokumenter.

– Man bør ta en alvorlig prat med dem for å fortelle dem hva som er privat og ikke privat. Det verserer mange myter om Oslo-prosessen. Det er derfor viktig å få maksimal klarhet i hvorfor det gikk så galt, sier den tidligere Høyre-lederen.

To av aktørene i Oslo-kanalen, Jan Egeland og Thorvald Stoltenberg, er overrasket over Ny Tids funn i saken.

– Det er for meg uforståelig at det ikke finnes mer i UDs arkiv, spesielt fra siste fase av

Oslo-kanalen der den gjensidige anerkjennelsesbrevvekslingen og Johan Jørgen Holsts meget offentlige diplomati fant sted. Hvem som arkiverte hva og hvor vet jeg ikke. Jeg var ikke involvert i dette, sier Egeland.

– Jeg begynte mitt arbeid for FN på Balkan 1. mai 1993. Samtidig avsluttet jeg min kontakt med Oslo-prosessen. Jeg har derfor ikke noen formening om arkivering av dokumentene fra Oslo-prosessen. Men jeg er forbauset over at intet finnes i UDs arkiv, sier Stoltenberg.

LES MER OM DETTE I PAPIRUTGAVEN AV NY TID NR 5 – 2006. Den er å få kjøpt i de fleste kioskene, i dagligvarebutikkene og på bensinstasjonene.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here