Krever mer enn sirkus

Torsdag starter fotball-VM i Brasil. Det blir dyrere enn de tre foregående mesterskapene tilsammen. Nå mobiliseres det for å vise verden at landet trenger mer enn brød og sirkus. Flertallet er lei hvite elefanter.

– Vi trenger lærere, ikke fotballspillere. Vi trenger sykehus, ikke stadioner, sier elever på Padilha videregående utenfor Rio.

Ny Tid

Publisert dato: 06/06/2014

Krever. – Det har vært så mye snakk om hvite elefanter at mange i dag tror at «hvit elefant» er navnet på en av de nye stadionene som har blitt bygget til VM.

Det sier Mariana Carlos (17). Hun går i tredjeklasse på den videregående skolen Dr. Moacyr Meirelles Padilha. Den ligger i Itaborai, en av Rio de Janeiros fattigere nabokommuner, bare 40 kilometer fra stadionet der VM-finalen spilles 13. juli.

Men selv om Mariana ligger an til å komme nærmere verdensstjernene Messi, Ronaldo og Neymar enn de fleste andre i verden de nærmeste ukene, etter oppstarten av fotball-VM 12. juni, så bryr hun seg lite. For «hvit elefant» viser verken til et stadion eller en ny attraksjon i en zoologisk hage, men snarere til det at det nå er blitt bygget stadioner for millioner av kroner – og de vil ikke bli brukt etterpå. Dette gjelder først og fremst stadionene i Brasilia og Manaus, som ikke engang har fotballag. Ansvarlige politikere avviser sier stadionene skal brukes på andre arrangementer, som konserter og festivaler. Men de offentlige sykehusene og skolene er uansett ikke blitt noe bedre etter at Brasil fikk VM for noen år siden.

Mandag kom en ny undersøkelse fra Pew Research som viser at nærmere 7 av 10 brasilianerne mener milliardinvesteringene er bortkastet. Bare 3 av 10 er positive till VM i sitt eget lad.

Beregninger viser at VM vil koste 33 milliarder reais, omtrent 88 milliarder norske kroner. Åtte milliarder reais har gått til å bygge eller pusse opp fotballstadioner.

Flere av stadionene har sprengt alle budsjettrammer. Hovedstaden Brasilia, i innlandet, har for eksempel ingen fotballag i Brasils førstedivisjon, ei heller ikke i andredivisjon. Likevel har Estadio Nacional Mané Garrincha kostet drøye 3,7 milliarder kroner. Den skulle ha kostet halvparten. I Rio de Janeiro ble oppussingen av legendariske Maracana dobbelt så dyr som planlagt, 1,2 milliarder reais.

Dette er et utdrag fra Ny Tid 06.06.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid -klikk her.

Kommentarer