Krever innsyn

To av tre fattige i verden bor i ressursrike land. Nå krever «Publish What You Pay» at Norge gjør noe for å stanse at penger forsvinner ulovlig fra afrikanske land.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 29.11.2013

Samlet. Torsdag 28. november var 25 representanter fra det sivile samfunn i seks afrikanske olje- og mineralrike land på Litteraturhuset i Oslo.

Fagorganiserte og aktivister fra Liberia, Sør-Sudan, Ghana, Tanzania, Uganda og Mosambik møtte norske politikere og næringsliv under konferansen om kapitalflukt, «Politikk, ikke veldedighet». Konferansen var i regi av Publish What You Pay Norge, et nettverk av organisasjoner som jobber for mer åpenhet i hva selskaper betaler til myndigheter for å få rettigheter til å utvinne eksempelvis olje.

27. november kom finanskomiteen med sin innstilling til ny lov. Komiteleder Hans Olav Syversen fra KrF sier den kommende loven vil sikre mer åpenhet:

– Formålet med de nye reglene er en skattetilpasning der en går til kilden for å finne ut om det blir betalt skatt. Dette skal sikre at det et samsvar mellom den verdien som blir skapt i landet og hentet ut og skatten som går til fellesskapet, sier Syversen til Ny Tid.

På konferansen kom det fram at store pengesummer forsvinner ut av mange afrikanske land ulovlig, blant annet fordi en mangler innsyn og lover som sikrer offentlig oversikt i pengebruken. Spesielt har penger fra oljeutvinning forsvunnet sporløst, uten at det har kommet lokalbefolkningen eller landet til gode. Det estimeres at den årlige inntekten fra olje- og mineralvirksomheten i Afrika er ni ganger større enn den samlede bistanden. Norske Statoil er stor på oljeutvinning i flere afrikanske land, som i Angola.

Lover justeringer

Fra 1980 til 2009 har Afrika tapt 1,4 billioner dollar i ulovlig finansielle transaksjoner, anslår Publish What You Pay. De mener den nye norske loven blir tannløs fordi den ikke sørger for innsyn i skatteparadisene.

– De nye regelendringene blir beskrevet som tannløse fordi de ikke takler problemet med skatteparadisene: Hva sier du til det, Syversen?

– Det vil alltid være noen som ønsker at vi skulle ha gått lengre. Dette er en start, og vi får vurdere etterhvert når vi ser hvordan den slår ut, om vi skal gjøre justeringer, sier Syversen i KrF.

Publish what you pay jobber nå for at Stortinget i plenum skal går enda lengre enn det Finanskomiteen innstilte på.

– Går ikke langt nok

Syversen sier de fikk til mer enn det den forrige regjeringen greide. Og det innrømmer Bård Vegar Solhjell, nestleder i SV:

– Men vårt nye forslag ,etter å ha jobbet mer med saken, går lengre enn det dagens flertall vil. Det er en stor mangel i den nye lova som må utvides. Det går på at selskap i dag ikke trenger å rapportere støttefunksjoner de driver. Det vil i praksis bety at selskaper lett kan flytte på penger fra et land til et annet, slik at de slipper å skatte.

– Hva vil SV gjøre videre med dette?

– Vi vil følge dette tett på Stortinget for å styrke lovene og følge dette i alle budsjetter, sier Solhjell. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 29.11.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer