Krekar som ingen vil ha


- Norske myndigheter har siden 2003 hevdet at Mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet. De vil deportere ham til Irak. Men verken Irak, USA eller kurdiske myndigheter har bedt om å få Krekar utlevert.
- Advokat Brynjar Meling kommer med nye opplysninger om hvordan USA, Iran og et kurdisk parti skal ha inngått en avtale for å bruke Krekar rett før Irak-invasjonen i 2003.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2009-07-24

Mandag sendte den amerikanske tv-kanalen NBC første episode i sin omdiskuterte terrorserie «Wanted», et program som ble slaktet av amerikanske kommentatorer. Torsdag 23. juli viste TV 2 det samme programmet. Det rettes der sterk kritikk mot Norge for at man ikke har sendt Najmuddin Faraj Ahmed – bedre kjent som Mulla Krekar – ut av landet.

Rett før valgkampen har det igjen fått landets ledende politikere til å kappes om å kaste Krekar ut av Norge så fort som mulig:

«Hvis Fremskrittspartiet vinner valget og Siv Jensen blir statsminister, blir han sendt ut av landet innen 100 dager,» lovet Frps general Carl I. Hagen overfor TV 2 denne uka.

Mens utenriksminister Jonas Gahr Støre mandag uttalte: «Mulla Krekar skal ut av Norge. Han skal returneres. Det har myndighetene bestemt og Høyesterett bekreftet.»

Støre viser her til Høyre-leder Erna Solbergs mangeårige kamp for å få Krekar tilbake til Irak, der han i 2001 skal ha dannet gruppa Ansar al-Islam. Og til Høyesteretts kjennelse fra 2007 om at Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet og derfor må utvises. 29. juni møtte Støre sin irakiske kollega Zebari i Bagdad for å drøfte hvordan Norge kan få deportert ham fra landet.

Abonnement kr 195/kvartal

UD uten anmodning

Men hvem er det egentlig som vil ha Krekar sendt til Irak, bortsett fra norske politikere og dommere? Ingen, får Ny Tid opplyst fra det norske Utenriksdepartementet. Verken den irakiske regjeringen eller de kurdiske selvstyremyndighetene har sendt en formell anmodning eller begjæring til UD der de ber om at Krekar kan utleveres eller å bli stilt for retten i Irak.

«Utenriksdepartementet har aldri mottatt en slik anmodning,» skriver UDs kommunikasjonssjef Bjørn Staurset Jahnsen i en e-post til Ny Tid.

Lederen for de kurdiske selvstyremyndighetenes delegasjon til EU, Burfan Jaf, bekrefter at heller ikke de – over seks år etter Saddam Husseins fall – har bedt om å få Krekar utlevert.

«Så vidt jeg vidt jeg vet har ikke de kurdiske selvstyremyndighetene til nå sendt noen formell begjæring i denne saken,» skriver Jaf i en e-post til Ny Tid.

Til tross for at Krekar regnes som en trussel mot Norges sikkerhet, kan det se ut til at det svært få andre som har lagt frem slike formelle anklager. Heller ikke USA skal ha vært aktive i saken, etter at president George W. Bushs regjering i 2003 brukte Krekar og Ansar al-Islam som eksempel for å rettferdiggjøre krigen mot …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?