Kreativt kaos fra den elektroniske frontlinjen

Hva kan historier om mutanter, flyvende katter og idrettsutøvere uten innvoller lære oss om forholdet mellom teknologi, samfunn og menneske? 

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 2016-03-17

The Electronic Frontier Foundation (red): Pwning Tomorrow: Short Fiction from the Electronic Frontier
The Electronic Frontier Foundation, 2015

 

The Electronic Frontier Foundation (EFF), en organisasjon som kjemper for å beskytte digitale rettigheter og retten til ytringsfrihet på nett, feiret sitt 25-årsjubileum i 2015. Året ble avsluttet med utgivelsen Pwning Tomorrow: Short Fiction from the Electronic Frontier, som kan lastes ned fritt på EFFs nettsider mot en frivillig donasjon til støtte for organisasjonens arbeid. Tittelen spiller på leetspeak, hacker- og gamerverdenens språk for å dominere noen, slå dem i et spill eller hacke dem. Med seg på laget har EFF fått 20 forfattere – både velkjente navn som Neil Gaiman og Pat Cadigan og mindre etablerte forfattere innen science fiction-sjangeren som Hannu Rajaniemi og Annalee Newitz. Resultatet er underholdende, ubehagelig, poetisk – og til tider overraskende.

pwn-socialDen nære uvirkeligheten. Det har alltid vært noe ved science fiction-sjangeren som gjør den spesielt egnet til å utforske teknologiens innvirkning på samfunnet og mennesket. Bøker som Huxleys Vidunderlige nye verden fra 1932 og Orwells 1984 fra 1948 har gitt opphav til mye av språket og metaforene vi bruker den dag i dag for å forstå relasjonen mellom teknologi og konsepter som menneskelighet, lykke og frihet. Når teknologer og personvernaktivister advarer om utviklingen mot mindre demokratisk kontroll over teknologien, sliter de ofte med å få folk til å ta inn over seg hvorfor økningen i overvåkning, registrering og datainnsamling om individer er problematisk. Spådommene om hvordan dette hypotetisk kan slå ut i fremtiden virker uvirkelige og langt unna hverdagen til folk flest. Paradoksalt nok kan science fiction-sjangeren bringe det hypotetiske mye nærmere. Å se for seg konsekvensene av utviklingen blir ikke lenger en intellektuell øvelse når leseren tvinges til å kjenne på hvordan det er å leve i et samfunn der alt du noensinne har gjort på internett, kan og vil brukes mot deg.

Leseren tvinges til å kjenne på hvordan det er å leve i et samfunn der alt du noensinne har gjort på internett, kan og vil brukes mot deg.

Kaffe og raketter. Cory Doctorows bidrag …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.