1999: En NATO-soldat holder en gutt fra Kosovo i hånden. I 1999 gikk NATO til militær intervensjon i Kosovo. Inngripenen var svært kontroversiell

Kosovo brygger på forandring


Etter sju år med selvstendighet forblir Kosovo et samfunn i krise. En ny bok legger ansvaret på en korrupt elite – og dens vestlige allierte.

Email: johanjensenjournalist@gmail.com
Publisert: 2015-09-16

Fra november i fjor til februar i år utvandret over 50 000 kosovere til EU. Antallet er oppsiktsvekkende. Kosovo har i alt 1,8 millioner innbyggere. Det vil si at oppimot tre prosent av hele befolkningen emigrerte på bare ti uker. Det er fred i Kosovo, og ingen krig truer. Hva får så mange mennesker til å prøve lykken i et nytt land? Og hva forteller masseflukten om tilstanden i Kosovo, sju år etter selvstendighetserklæringen fra Serbia i 2008?

Andrea Lorenzo Capussela, forfatter av boken State-Building in Kosovo: Democracy, Corruption and the EU in the Balkans fra 2015. FOTO: Privat
Andrea Lorenzo Capussela, forfatter av boken State-Building in Kosovo: Democracy, Corruption and the EU in the Balkans fra 2015. FOTO: Privat

Varsler. Ifølge Andrea Lorenzo Capussela, forfatter av boken State-Building in Kosovo: Democracy, Corruption and the EU in the Balkans (2015), er svaret at vestlig intervensjon riktignok frigjorde Kosovo fra diktatorisk overstyre – men overlot befolkningen i hendene til en ny, predatorisk elite. Capussela er en italiensk akademiker som frem til 2011 fungerte som leder for økonomiavdelingen i International Civilian Office – instansen som hadde ansvar for overoppsyn av Kosovos sivile administrasjon. Han har nå påtatt seg rollen som varsler. Til Ny Tid beskriver han masseutvandringen vinteren 2014–2015 som «uhørt i fredstid, uansett hvor». At Kosovos befolkning søkte en bedre fremtid utenlands, overrasker ham derimot ikke. Arbeidsledigheten er skyhøy – over 40 prosent for befolkningen generelt, og om lag 60 prosent for unge under 24. Bruttonasjonalprodukt per innbygger er bortimot lavest i Europa, og lønningene likeså. Men slik Capussela ser det, er det ikke bare fattigdom og labre fremtidsutsikter som driver Kosovos befolkning på flukt.
«Bare noen dager før masseflukten begynte, ble en langvarig politisk krise løst,» forklarer Capussela. «To partier i parlamentet hadde stor nok oppslutning til å blokkere hverandres forsøk på å danne regjering. Da de formet storkoalisjon, innså folket at det ikke var noen forandring på trappene – og da dro de.»
Koalisjonen innebar, ifølge Capussela, bare mer av det samme: fortsatt styre av en elite som har holdt makten …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)