Bestill sommerutgaven her

Kortfilmprogram om Y-blokka og arkitekturens utsatthet

ARKITEKTUR / To filmer om Y-blokka er i ly av den pågående rivningen blitt til både dokumentasjon over ideologiske svingninger og sørgesalmer over en tapt tid.

Et iøynefallende modernistisk bygg, skapt i etterkrigstiden med frapperende former støpt i betong. I filmen ser vi hvordan det brutalt rives ned. Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo? Nei, andre modernistiske bygg i Beograd, Berlin og Bulgaria i samme arkitektoniske stil som er like utsatt som Y-blokka. For mange mennesker verden over er bygg i brutalistisk stil «stygge» og uforståelige. Det er tankevekkende å se andre ikoniske verdensarvsbygg i samme fatale situasjon som Y-blokka.

Sårbare bygninger

Bygninger slites av vær, vind og bruk, men det som virkelig gjør dem sårbare, er at de knyttes så tett til nytteverdi, til menneskers behov. Dermed blir de også utsatt for svingninger i smak og av skiftende ideologiske vinder.
Cato Fossum, koordinator for Kortfilmfestivalen, treffer presist i sin innledning til den nye programseksjonen «Arkitektur i film»: I år er ikke bare festivalen digital, men også aktiv i samfunnsdebatten ved å . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.

Du vil kanskje også like