Kort om kortfilm

Når den 38. kortfilm-festivalen i Grimstad starter onsdag, vil en stol stå tom til ære for festivalens æresgjest som sitter fengslet i Russland. «Det er viktig at etablerte filmfestivaler forsvarer filmskapere utsatt for forfølgelse,» sier daglig leder for kortfilmfestivalen.
I FENGSEL: Filmskaperen Oleg Sentsov har sittet fengslet i ett år.

Grimstad

Fra 10. til 14. juli arrangeres årets kortfilmfestival i Grimstad. Festivalen, som arrangeres for 38. gang, har i år valgt å fokusere på den italienske filmskaperen og forfatteren Paolo Passolini.

«I år falt det seg naturlig å rette fokus på Pasolini i forbindelse med markeringen av at det er 40 år siden han ble drept. Hans Petter Blad har kuratert våre Pasoliniprogrammer, som gjennom samtaler og film visninger belyser Pasolinis politikk, poesi og praksis,» sier Kamilla Svingen, daglig leder i kortfilmfestivalen, til Ny Tid.

Kortfilmfestivalen ble grunnlagt i 1978 som en motkultur til den etablerte norske filmbransjen og et monopolistisk NRK. Den første Kortfilmfestivalen ble arrangert på Røros. «I starten var festivalen tydelig i sin opposisjonsrolle,» forteller Svingen. «Tidligere var festivalen også i større grad alene om sitt publikum. Nå merkes det at det er mer enn hundre filmfestivaler i Norge. Det er viktig å følge med på hva behovet for festivaler er, og klare å holde seg aktuell,» sier hun.

Totalt 54 norske kortfilmer, 35 internasjonale kortfilmer, 10 norske dokumentarer og 28 norske musikkvideoer konkurrerer om prisene, som utdeles under seremonien i Grimstad kulturhus på lørdag.

«Festivalens overordnede mål er å fremme kortfilm og dokumentarer til flest mulig. I år ønsker vi å vise bredde. I programmet finner du alt fra smalere kunstprogrammer til populærkulturelle arrangementer. Dette er en filmfestival for alle som interesserer seg for film og kultur – ikke bare for filmnerder,» sier Svingen.

Dette er en filmfestival for alle.

Fengslet gjest. Til festivalen kommer også den russiske filmskaperen Olga Zhurshenko med filmen Release Oleg Sentsov. Den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov har sittet fengslet i Russland i ett år for sine protester mot Russlands invasjon av Ukraina. Sentsov, som er alenefar til to barn, er blant annet kjent for filmen Gamer fra 2011. I 2014 ble han arrestert, etter sigende fordi han var mistenkt for å planlegge terror. Sentsovs skjebne har engasjert filmmiljøer over hele verden, og Kortfilmfestivalen markerer sin solidaritet med filmskaperen ved å la en av stolene i salen stå tom gjennom hele åpningen. Slike markeringer er viktig, mener Svingen. «Det er utrolig viktig at etablerte festivaler står frem og forsvarer filmskapere som utsettes for fengsling og forfølgelse. Og når situasjoner så fjernt fra våre standarder forekommer i et av våre naboland, er det ekstra viktig at man markerer sitt standpunkt i saken,» sier hun. «Festivalen er også medlem av European Film Academy, som fronter denne saken overfor Russland. Så det er både riktig og viktig at vi tar tak i dette.»

carima@nytid.no

 

Kommentarer