Colectiv

Korrupsjonens brannofre

Venezias beste dokumentar?

Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 01.10.2019

Tydelig om makt og korrupsjon er dokumentarfilmen Colectiv fra Romania av regissør Alexander Nanau. Utgangspunktet er bran nen under en konsert i klubben med samme navn i Bucuresti i 2015. 27 døde raskt i kaoset som fulgte – vi ser også opptak blantpublikum når brannen starter. Men hele 37 flere døde de neste ukene – grunnet elendige syke husforhold med aggressive infeksjoner som følge.

Myndigheter og næringsliv av sløres i dokumentaren som korrupte. Og framfor massemedia er det den lille sportsavisen Gazeta Sporturilor som avdekker det hele. Det ender faktisk med at regjeringen faller.

Journalist Catalin Tolontan og hans kolleger – som vi i Venezia ga hele 10 (!) minutters applaus etter filmvisningen – avdekket gradvis den ene etter den an dre som skodde seg på statens penger. Først ut var firmaet Hexi Parma, som forsynte de fleste av Romanias 350 sykehus med antiseptiske midler – rensevæske de i det skjulte hadde tynnet ut til nærmest tiendeparten. En lege varslet flere ganger at denne var uvirksom i å ta knekken på de farlige bakteriene – over hele åtte år. I filmen nekter helsemi nisteren for at de mottok disse advarslene. Hexi Parmas eier, som gjemte penger i utenlandske banker, blir etter hvert anklaget, men dør så plutselig i en misten kelig bilulykke …


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.