Konversasjonsåpneren


Papirleksikonet var ikke dødt likevel. Det har gjenoppstått i beste velgående, bak et nyknust vindu. På veien dit er det blitt subjektivt, kontrafaktisk og kalveskinnsinnbundet.

Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 2014-12-16

Leksikon. «Tingenes død» har blitt en sannhet og begrep etter hvert som verden hel- eller halvdigitaliseres. Postombæring på lørdager blir etter all sannsynlighet snart historie. Den fysiske posten er blitt noe gammeldags, et klenodie, en overlevning fra en annen tid. Eller som filmprodusenten Jeff Wald nylig oppsummerte det hele, i en artikkel i Huffington Post:

«Brev har blitt e-poster. Bursdagskort er nå innlegg på Facebook-veggen. Invitasjoner skjer papirløst. Regninger blir sendt elektronisk. Magasiner leverer seg selv direkte til nettbrettet.»

Ifølge Wald vil ikke bare brev, men også hverdagslige ting som nøkler, samt fysisk kriminalitet gradvis også opptre sjeldnere. Fysisk musikk, dagsaviser på papir og kanskje også bøkene skal også forsvinne (NB! For de som her evt måtte tenke «ukeaviser på papir»: det er mulig å lese Ny Tid som e-avis via nytid.no, men vil man det? red. anm.).

NRKs kultursendinger hadde nylig som hovedsak at fenomenet bokhylle er på vei ut av norske stuer. I brettbokens tid er ikke hyllene viktig for folk lenger, skal vi tro trendanalytiker, Ståle Økland: «I dag lagrer folk ting digitalt. En internasjonal trend er at folk leser bøker på brett. Dermed er boka kanskje i ferd med å bli umoderne, det å ha ei bok fysisk er nesten litt ut.»

Historiker og forfatter Arnhild Skre, leste samme artikkel og skriver, i Klassekampen 6. desember, at digitaliseringen truer demokratiet. Hun skriver: «…samanbrotet i musikk- og filmbransjen skremmer. Kven vil skape godt ebokinnhald når det ikkje er funne løysingar som sikrar at forfattar og forlag får betalt? Avisfallet skremmer også. Ikkje berre her til lands, men verda rundt pressar digitaliseringa den kritiske journalistikken, kulturkritikken, det offentlege ordskiftet. Dermed er demokratiet truga.»

Abonnement halvår kr 450

Fysiske motkraft. Men samtidig finnes det mennesker som tviholder, eller omfavner, på det fysiske. Om enn ikke for å redde demokratiet, men det private ordskiftet er viktig for leksikonentusiastene eksempelvis i den høyst fysiske bokhandelen Cappelens Forsalg (ikke å forveksle med Cappelen forlag e.l., «Cappelens Forslag» åpnet som bokhandel av/med Andreas og Pil Cappelen i Oslo sentrum, rett før det smalt i juli 2011, red. anm.).

Med bokhyller fra gulv til tak skjedde det for noen uker siden noe så gammeldags som et fysisk bokinnbrudd (det føles som et par …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)