Kontroversiell nødhjelpsstøtte

I 2005 ble norske bistandsmidler gitt til en organisasjon som tilknyttes USAs og EUs terrorlister.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[terror] Hvordan skal man forstå norske myndigheters vurdering av terrorfinansiering? Dette spørsmålet er blitt aktuelt etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) 28. februar pågrep og varetekstfengslet tre menn i Oslo, grunnet mistanke om finansiering av den terrorstemplede gruppen Al-Shabab i Somalia. Men det offisielle Norge har tidligere selv vært med på å gi statlige penger til noe som nå er en terrorstemplet organisasjon i flere land.

I 2005 ga Utenriksdepartementet (UD) 15 millioner kroner til Tamil Rehabilitation Organisation (TRO) etter tsunamien i Sørøst-Asia i jula 2004. Dette viser tall Ny Tid har fått fra UD.

Terrorstemplet i 30 land

Nærmest helt siden TRO ble opprettet i 1985, som en hjelpeorganisasjon for tamilske flyktninger i India, har den blitt ansett som Tamiltigrenes (LTTE) humanitære fløy. Særlig fordi organisasjonen er den eneste som opererer i LTTE-kontrollerte områder i det nordlige Sri Lanka. Organisasjonen kom for alvor i sikkerhetstjenestenes søkelys i 2006, da sveitsisk politi skal ha arrestert en TRO-representant på grensen til Frankrike med 18 millioner euro (cirka 140 millioner kroner) i kontanter, som franske anti-terrormyndigheter mente å ha beviser for at var tiltenkt LTTE. LTTE er terrorstemplet av over 30 land, inkludert USA, EU og Canada, men ikke av Norge.

15. november 2007 sperret USAs State Departement TROs amerikanske bankkonti og forbød amerikanske statsborgere å gi penger til organisasjonen, fordi de mente den fungerte som en dekkorganisasjon for å samle inn penger til LTTEs væpnede kamp. Da uttalte USAs ambassadør på Sri Lanka, Robert Blake, at TRO «har kjøpt ammunisjon, kommunikasjonsutstyr og annen teknologi til LTTE».

Ifølge amerikanske myndigheter skal TROs innsamlede midler i forbindelse med tsunamien i 2004 ha gitt LTTE mulighet til å øke sin militære styrke.

Nødhjelpspenger skal slik ha gått til å styrke den militære kampen, inkludert angrep på sivile. I denne saken har norsk UD imidlertid en helt annen virkelighetsoppfatning enn sine kolleger i USA.

-Vi er kjent med påstandene om tette bånd mellom TRO og LTTE, men støtten Norge ga til TROs humanitære innsats er ikke brukt til dette formålet. TRO har vært en viktig kanal for humanitær bistand til områdene nord på Sri Lanka, sier informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Wera Helstrøm.

UD kunne imidlertid ikke opplyse om pengene er blitt sendt til TROs norske avdeling eller direkte til Sri Lanka, eller hva de 15 millionene er blitt brukt til.

– Ikke bidratt til konflikt

Norsk Folkehjelp innledet er samarbeidet med TRO på Sri Lanka i 2002.

-Da vi gikk inn i Sri Lanka etter våpenhvilen i 2002 samarbeidet vi med TRO fram til august 2006, da srilankiske myndigheter frøs organisasjonens midler. Siden samarbeidet vi direkte med TROs underavdeling Humanitarian Demining Unit (HDU), men dette samarbeidet er for tiden suspendert som følge av at konflikten har eksalert, sier Jane Andersen i Norsk Folkehjelp.

Andersen mener at midlene som særlig kom inn etter tsunamien i 2004 ikke har vært med på å bidra til konflikten.

-Vårt engasjement har hele tiden tatt hensyn til balansen i konflikten, og vi har vært transparente og holdt kortene åpne hele veien.

Da Ny Tid forsøkte å kontakte TROs norske avdeling, ville vedkommende på mobilnummeret som er oppgitt på nettsidene ikke tilkjennegi noen tilknytning til organisasjonen.

---
DEL