Konsumismen spiser sine barn

Å være kjemisk fri for følelser, smerte og tretthet kan være fint for karrieren. Så lenge det varer.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2018-07-02
Take Your Pills

Alison Klayman (USA)

Med sin prisbelønte dokumentardebut Ai Weiwei, Never Sorry (2012), ble Alison Klayman den hittil yngste regissør som har fått sitt navn nevnt i The New York Times. Denne gangen beveger hun seg tett på en hel generasjonen – den som vokser opp med amfetaminderivatene Adderall og Ritalin som sitt daglige kosttilskudd. Take Your Pills tar grundig for seg dette vanvittige menneskelige eksperimentet, som høyst sannsynlig vil ha vidstrakte samfunnsmessige konsekvenser.

Nytt menneskesyn

Etter en tacky videospillestetisk åpning, leder Klayman oss i mer neddempet stil gjennom et skremmende landskap av naivisme, forherligelse og legitimering av narkotikabruk – ikke for rusens skyld, men for å prestere bedre. Foreldres formaninger om hva som er bra for oss, går ofte som en evinnelig kvern gjennom oppveksten, men her er gamle dagers beskjed om å spise opp de to grovbrødskivene med gulost byttet ut med kravet om å ta amfetaminet sitt. Fra å være en hjelp for folk med påvist ADHD, har disse medikamentene blitt dagligdagse også blant friske amerikanere, nærmest som fast tilbehør til formiddagsmaten.

Vi vil få et samfunn av kunstig tilpassede, føyelige og høypresterende individer?

At prestasjonsfremmende midler lenge har vært i bruk i store deler av det amerikanske samfunnet, er godt kjent fra før. Adderall omsettes nå for svimlende 13 milliarder dollar årlig, og Take Your Pills avdekker et utstrakt misbruk i alle alders- og yrkesgrupper. Stikk i strid med hva man skulle tro, overgår de voksnes misbruk de unges; slik får Wall Street og IT-industrien presset 16 fullfokuserte timer daglig ut av sine arbeidstakere.

Denne overmedisineringen viser et helt nytt og foruroligende menneskesyn, der individet er redusert til en type kapital som kan utnyttes hyperoptimalt ved bruk av kunstige stimuli. Amfetaminderivater er nærmest blitt en nødvendig del av vinnerformelen i prestasjonssamfunnet. Karakter- og resultatjaget tvinger mengder av oppegående, flinke og sunne mennesker til å ta sentralnervestimulerende midler for å holde tritt med arbeidstempoet.

«Alle gjør det»

I filmen står idrettsstjerner, Google-ansatte og collegestudenter frem med sin ulovlige bruk. Få av dem føler at de gjør noe kriminelt – isteden forteller de om hvor lett en legeattest kan fremskaffes og unnskylder seg med at «alle gjør det». Som konkurrerende atlet …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.