Konstruktiv krangling

Debatt er ikke best på tv.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

UKAS VALG

[meningsbryting] For å slippe unna Viggo Johansen og Oddvar Stenstrøms håpløst gammeldagse debatter må du komme deg ut. Morgendagens viktige diskusjoner går ikke på tv, men på bar og seminar. Hu Jintao har større makt over norsk økonomi enn Kristin Halvorsen, og hvis du lurer på hva den kinesiske presidenten egentlig pønsker på, bør du fredag 23. mars få med deg Ma Zhengang, president for China Institute of International Studies, som skal snakke om Kinas utvikling og utenrikspolitikk på PRIO. Et godt alternativ om du ikke er invitert med i Jens Stoltenbergs reisefølge til Beijing 25. mars.

Vi er «generasjonen som kan stoppe massemord og utbytting», mener Jan Egeland, som nettopp ble utnevnt til spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon. 26. mars forklarer han i detalj hvordan dette skal gjennomføres i praksis, på Upop-aften i storsalen på Chateau Neuf. Etterpå bør du fortsette diskusjonen med gamle og nye venner og uvenner over et glass, gjerne alkoholfritt, hvis du ikke vil tape diskusjonen mot dine nye muslimske venner.

Debatten fortsetter hele natta, dermed kan du gå direkte på u-landsseminaret om bærekraftig turisme, på Blindern 27. mars. Da turistindustrien satte ny omsetningsrekord i 2006, var Afrika kontinentet med størst økning. «Kultur er en undervurdert ressurs i mange u-land. Å ta vare på kulturen er ikke luksus». Sitatet kommer ikke fra Ellen Horn, men fra James Wolfensohn i Verdensbanken. Er bærekraftig turisme et utspekulert markedsføringskonsept, eller kan turisme bidra til å bevare økologisk og kulturelt mangfold?

Siden også denne diskusjonen varer hele natta, kan du fortsette direkte til «CSR Oslo», Jonas Gahr Støres store konferanse om samfunnsansvar i Rådhuset og Folkets hus, 28.-30. mars. Er samfunnsansvar den nye keiserens, altså det globale næringslivets, nye klær? Er svaret å etablere et overnasjonalt verdensparlament slik blant andre journalisten og forfatteren George Monbiot har foreslått? Eller er det hver og en av oss foran butikkhyllene som skal ha ansvaret for å redde verden når vi handler?

[fyll] Når denne diskusjonen fortsetter utover kvelden, passer det bra å jekke et par bananøl eller kokosøl fra Fairtrade Max Havelaar. Diskusjonen om forbrukermakt kan da fort flyte over i argumentasjon om hvilke råstoff som egner seg best for ølbrygging.

[konsert] Etter et par kjappe bananøl er det på tide å hoppe og sprette litt. 24. mars spiller kanadiske Arcade Fire på Sentrum Scene. David Bowie har vært observert på flere av konsertene deres tidligere, men det har ikke lyktes Ny Tid å få bekreftet om han kommer lørdag.

[skiflyvning] Selv om jeg aldri kom lenger enn 19 meter på slalomski i Skytterhusbakken, gleder jeg meg til skiflyvning i Planica 24. og 25. mars. Jeg håper Janne Ahonen tar tilbake verdensrekorden han ble snytt for i denne bakken i 2005, da juryen feilvurderte forholdene og ga for stor fart. Ahonen fikk kjempetreff og suste av gårde i retning Planica rådhus. Da sletta nærmet seg, lå han fortsatt høyt over bakken, og måtte sleppe seg ned på 240 meter, uten mulighet til å stå. Det var helt greit for Arne Scheie, fordi det førte til at Bjørn Einar Romøren vant. Scheie ødela opplevelsen fullstendig med sin overdøvende patriotisme. Hvor utøverne er født blir viktigere enn hvor god prestasjonen er. Scheie bør også slutte å se Holmgang.

---
DEL

Legg igjen et svar