Konspira-Færseth


Det er med konspirasjonsteorier som med alle andre teorier: Enten er de sanne, eller så er de falske – og dette kan bare avklares gjennom undersøkelser.

Steigan har egen blogg på steigan.no, og skriver faste kommentarer i Ny Tid.
Email: palsteigan@gmail.com
Publisert: 2017-08-18

«’Konspirasjonsteori’ er i dagligtalen noe i nærheten av et skjellsord. Det å kalle en påstand for en konspirasjonsteori betyr i praksis å stemple den som useriøs, på grensen til det sinnssyke, eller i hvert fall ikke noe som bør tas på alvor.»
Jeg kan skrive under på dette. Det er akkurat slik begrepet brukes i den politiske kampen. Hvis du er uenig i eller motstander av et politisk standpunkt, kan du, i stedet for å komme opp med motargumenter, velge å stemple det som en «konspirasjonsteori», og lykkes du, vil motstanderen være utdefinert fra det politiske ordskiftet.
Ordene er ikke mine. De står i boka KonspiraNorge av John Færseth, utkommet på Humanist Forlag i 2013. Og er det en mann i norsk offentlighet som er ekspert på å bruke begrepet på denne måten, så er det samme Færseth, sist i et nylig utfall mot redaktøren av Ny Tid, Truls Lie. Færseth brukes til og med av mediene som en «ekspert på konspirasjonsteorier», nettopp på grunn av sin bok.

Færseths metode. Jeg vært nødt til å lese KonspiraNorge, for å studere Færseths metode, og se om han har noen poenger. Problemet er at han har ingen metode. Man skulle tro at man, før man begynner å snakke om konspirasjonsteorier, burde få noenlunde klarhet i hva en konspirasjon/sammensvergelse er, og helst også drøfte noen virkelige sådanne. Da hadde man hatt en bakgrunn for å skille mellom virkelige og innbilte konspirasjoner.
Færseth innrømmer at det har eksistert konspirasjoner i den virkelige verden, men stort sett prøver han å sykeliggjøre og kriminalisere enhver som sier at det foregår hemmelig og uredelig spill blant ulike maktorganer som holdes godt skjult for offentligheten. Kritikk av NATOs kriger på Balkan slås i hartkorn med troen på utenomjordisk teleportasjon, romøgler og Illuminati.
I stedet for å gi oss en seriøs mulighet til å skille mellom virkelige sammensvergelser og fantasiforestillinger, gjør Færseth et forsøk på å stemple nærmest enhver kritikk av makthavernes manipulasjoner som et psykologisk avvik. Naturligvis finnes det spinnville forestillinger og innbilte konspirasjoner. Men én virkelig konspirasjon kan være farligere enn 100 fantasifostre til …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement kr 195/kvartal

1 kommentar

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)