Alle bilder: Ole Moe

Kongo er fortsatt mørkets hjerte


Uroen tilspisser seg i Den demokratiske republikken Kongo, der det egentlig skulle ha vært presidentvalg i disse dager. Få steder er den globale kapitalismens krise mer nærværende enn her.

Email: olejmoe@yahoo.no
Publisert: 2016-12-15

 

Flyet letter fra rullebanen og soloppgangen åpner seg med hele fargespekteret ved inngangen av reisen. Dubai har også vært et av jordens mørke steder, tenker jeg der jeg sitter i setet og foretar en nylesning av Joseph Conrads Mørkets hjerte. Jeg er på vei til Den demokratiske republikken Kongo. Også i dag, i den globale krisekapitalismens tidsalder, er det fortsatt her det mørkeste kapittelet om plyndringen av Afrikas naturressurser utspiller seg.

De europeiske koloniherrenes kappløp om Afrika i perioden 1870–1920 ble en parentes i den vestlige kulturens bevissthet. I motsetning til nazistenes holocaust, som har blitt utforsket og skildret i litteratur og film, er koloniseringen av Afrika nærmest fraværende i både populærkultur og andre kulturelle uttrykk. Det er ingen som har fått en Oscar for å spille …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal