Alle bilder: Ole Moe

Kongo er fortsatt mørkets hjerte

Uroen tilspisser seg i Den demokratiske republikken Kongo, der det egentlig skulle ha vært presidentvalg i disse dager. Få steder er den globale kapitalismens krise mer nærværende enn her.

Avatar
Email: olejmoe@yahoo.no
Publisert: 15.12.2016

 

Flyet letter fra rullebanen og soloppgangen åpner seg med hele fargespekteret ved inngangen av reisen. Dubai har også vært et av jordens mørke steder, tenker jeg der jeg sitter i setet og foretar en nylesning av Joseph Conrads Mørkets hjerte. Jeg er på vei til Den demokratiske republikken Kongo. Også i dag, i den globale krisekapitalismens tidsalder, er det fortsatt her det mørkeste kapittelet om plyndringen av Afrikas naturressurser utspiller seg.

De europeiske koloniherrenes kappløp om Afrika i perioden 1870–1920 ble en parentes i den vestlige kulturens bevissthet. I motsetning til nazistenes holocaust, som har blitt utforsket og skildret i litteratur og film, er koloniseringen av Afrika nærmest fraværende i både populærkultur og andre kulturelle uttrykk. Det er ingen som har fått en Oscar for å spille inn en film om fristaten Kongo. Avkappede hender, brente landsbyer og massedrap – få steder var koloniseringen så brutal som da kong Leopold 2. plyndret Kongos gummiressurser. Det var i den spede begynnelsen av Leopolds kolonisering, i 1890, at Joseph Conrad hadde sitt skjellsettende møte med fristaten. Mørkets hjerte ble dermed unntaket – en av de få litterære skildringene av kappløpet om Afrika. Stedsnavn og personnavn er for det meste fraværende i den mytiske beskrivelsen av …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.