Kongen Amin


Et briljant portrett med vaklende historiefortolking.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2007-02-01
[uganda] Hans høyhet president for livet, feltmarskalk al hadji doktor Idi Amin, herre over alle dyrene på landjorda og fiskene i havet, og erobrer av det britiske imperium. Slik yndet Ugandas diktator å titulere seg selv. Amin, som styrte fra 1971-79, mente også at han var den rettmessige arvtaker til den skotske tronen, derav navnet på Kevin Macdonalds film.

The Last King of Scotland kunne ha fråtset i slike absurditeter. Det er mye å ta av. Amin ble nasjonal tungvektsmester i boksing ni ganger på rad, men var aldri noen intellektuell tungvekter. Han kunne knapt lese og skrive, og styrte landet i tråd med drømmene sine. Ifølge Martin Merediths The State of Africa, en imponerende bok om kontinentets postkoloniale historie, måtte han ha spesialsydde jakker for å få plass til alle medaljene han rundhåndet delte ut til seg selv. Amin ønsket også Nixon god bedring etter Watergate-skandalen, han tilbød den musikkglade engelske statsministeren Edward Heath en posisjon som storbandsjef, og ved en festmiddag i Kampala lot han seg bære inn i lokalet av en gjeng hvite briter – som takk for sist og kolonitiden.

Verdig monument

Heldigvis har Macdonald, en dokumentarfilmskaper som her gjør sin spillefilmdebut, holdt seg for god til å lage en politisk tragikomedie. Filmen har tvert om blitt et verdig monument over regimets 300.000 ofre – i form av en rivende thriller med et par sedvanlige kjærlighetshistorier.

Regissøren har dratt kameraene med til Uganda, noe som gir svært troverdige miljøskildringer, men filmen bæres først og fremst av noen fantastiske skuespillerprestasjoner. På toppen troner Forest Whitaker. Han har kassert inn en velfortjent Oscar-nominasjon for rollen som Idi Amin, og utviser et enormt register av subtile gester som skaper dynamikk i maktens innerste sirkler.

Det hele begynner i det Amin, som nylig har kastet Milton Obote fra makten, kolliderer med en ku. Den nyutdannede skotske legen Nicholas Garrigan (James McAvoy), som har reist til Uganda på jakt etter eventyr, blir tilkalt. Han forbinder Amins hånd, bytter skjorte med ham og skyter kua, som åpenbart lider, i panna. Det imponerer Amin, som kaller Garrigan til Kampala og gjør ham til livlegen sin. Til å begynne med sjarmerer diktatoren den unge skotten. Når Garrigan etter hvert blir oppmerksom på brutalitet som syder like under den smørblide overflaten, parerer Amin med raske biler og toppløse damer. Etter hvert tar …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)