FOTO: AFP PHOTO / POOL / PAVEL GOLOVKIN. Bildene er beskåret.

Kongen av Kreml


En modig russisk stemme balanserer amerikanernes moralske autoritet.

Email: bbjornoy@gmail.com
Publisert: 2016-12-15

Mikhail Zygar:
All the Kremlin’s Men. Inside the Court of Vladimir Putin
Public Affairs, 2016

«It is much easier to mobilize the masses to fight against something, than to fight for something.»

I 1999 var jeg 14 år, og jeg husker derfor ikke mye fra Putins første periode som president, men jeg husker hva vi lærte om Russland i historietimene på videregående. Det var et uendelig fascinerende land med sine store imperier og allmektige ledere, men dette tilhørte nettopp historien. For ved årtusenskiftet var verden preget av det liberale demokratiets selvsikkerhet og det Francis Fukuyama beskrev som «The End of History». Putins inntog i russisk politikk endret ikke dette bildet. Hans forbilde var daværende Labour-leder Tony Blair, og sammen skulle de bygge allianser for fremtiden.

FOTO: Getty Images/AFP

For årtusenskiftets statsledere ville 2016 sett ut som en blanding av Orwells 1984 og propagandafilmer fra 1930-tallet. Og mens de sentrumsorienterte lederne gradvis blir erstattet av høyrepopulister, har Putin forandret seg i takt med tidsånden. Hvordan skjedde Putins personlighetsutvikling fra aspirerende liberaler til allmektig og gudfryktig nasjonalist? Og hva har formet Russland i løpet av de siste 17 årene? Dette gir Mikhail Zygar, beskrevet av Vice News som  «the last journalist in Russia», betimelige svar på.

Amerikansk hykleri. Forholdet til USA har ikke overraskende vært en avgjørende faktor for utviklingen i russisk politikk. Zygar viser til flere intervjuer og uttalelser hvor Putin uttrykker at USA har løyet, vært nedlatende og kommet med kritikk som i den russiske maktelitens øyne er gjennomsyret av hykleri. Det sistnevnte kan forklare hvorfor han foretrekker Trump fremfor Obama. Tolker vi ham rett, mener han at Trump i det minste er ærlig om sine diskriminerende og illiberale holdninger, mens tidligere amerikanske presidenter har nektet for at de har noe annet enn fred og frigjøring på agendaen når de bomber land i Midtøsten eller holder fanger på Guantánamo uten strafferettslig grunnlag. …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?