Laibach ble siktet for å promotere nazistisk ideologi, men det bandet faktisk gjorde, var å kritisere kommunist-regimenes totalitære politikk.
Laibach ble siktet for å promotere nazistisk ideologi, men det bandet faktisk gjorde, var å kritisere kommunist-regimenes totalitære politikk. (Laibach via AP)

Konflikten i Ukraina


Loznitsas film utforsker striden om fakta som herjer i Donbass, mellom Ukraina og den Russland-støttede Folkerepublikken Donetsk i den østlige delen av Ukraina.

Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.
Email: melita.zajc@gmail.com
Publisert: 2019-01-02
Donbass
Regisør: Sergej Loznitsa
(Ukraina, Tyskland, Frankrike, Nederland, Romania)

Under visningen av Donbass – den nyeste filmen til den ukrainske dokumentarregissøren Sergej Loznitsa under den internasjonale filmfestivalen i Ljubljana i høst – satt det to eldre mennesker på raden foran meg. Da visningen var over, snudde personen til høyre seg til den andre og sa: «Hæ? Var de skuespillere? Var ikke dette en dokumentar?»

Nei, tvert imot

Den nye filmen til Loznitsa utforsker striden om fakta som herjer i Donbass, mellom Ukraina og den Russland-støttede Folkerepublikken Donetsk i den østlige delen av Ukraina. Filmens tretten deler er absolutt fiktive: væpnede konflikter, kriminalitet og tyveri begått av separatistgjenger blandes sammen. Krig kalles fred, propaganda oppløftes som sannhet, hat framstilles som kjærlighet. Loznitsas reise gjennom Donbass-regionen består av en rekke ville eventyr, der det groteske og det tragiske smelter sammen.

Sergej Loznitsa er matematiker, ekspert på kunstig intelligens, …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal