Laibach ble siktet for å promotere nazistisk ideologi, men det bandet faktisk gjorde, var å kritisere kommunist-regimenes totalitære politikk.
Laibach ble siktet for å promotere nazistisk ideologi, men det bandet faktisk gjorde, var å kritisere kommunist-regimenes totalitære politikk. (Laibach via AP)

Konflikten i Ukraina


Loznitsas film utforsker striden om fakta som herjer i Donbass, mellom Ukraina og den Russland-støttede Folkerepublikken Donetsk i den østlige delen av Ukraina.

Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.
Email: melita.zajc@gmail.com
Publisert: 2. januar 2019
Donbass
Regissør: Sergej Loznitsa
(Ukraina, Tyskland, Frankrike, Nederland, Romania)

Under visningen av Donbass – den nyeste filmen til den ukrainske dokumentarregissøren Sergej Loznitsa under den internasjonale filmfestivalen i Ljubljana i høst – satt det to eldre mennesker på raden foran meg. Da visningen var over, snudde personen til høyre seg til den andre og sa: «Hæ? Var de skuespillere? Var ikke dette en dokumentar?»

Nei, tvert imot

Den nye filmen til Loznitsa utforsker striden om fakta som herjer i Donbass, mellom Ukraina og den Russland-støttede Folkerepublikken Donetsk i den østlige delen av Ukraina. Filmens tretten deler er absolutt fiktive: væpnede konflikter, kriminalitet og tyveri begått av separatistgjenger …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal