Grusomhetens teater

Kompetanse eller arroganse?

RUSSLAND / De russiske tenkerne Aleksandr Dugin, Ivan Iljin og Lev Gumiljov preger på ulike vis dagens åndelig-politiske klima i Russland. Dugin blir ofte hevdet å være en av ideologene bak Russlands angrep på Ukraina. Er det en overdrivelse?

Aleksandr Dugin er selv riktignok ingen del av den russiske eliten – han har ingen viktig offisiell posisjon i Russland, og han er på ingen måte Putins rådgiver, som man iblant kan høre.

Tvert imot kritiserer han eliten for å være for liberal og vestligvendt, ja, han anklager den til og med for å være en «fiende av det russiske folket». Også Putin har tidligere fått gjennomgå for å være for veik, Dugin mener for eksempel at Putin burde ha invadert Ukraina allerede i 2014. Men nå er tonen en annen. Han mener at Putin nå endelig har modnet til å bli en ekte russisk statsleder.

«Den historiske enheten mellom russere og ukrainere.»

I fjor sommer holdt Putin en tale om «den historiske enheten mellom russere og ukrainere», som mange mener var en slags opptakt til krigen. Russere og ukrainere er ifølge Putin «ett folk». Det samme mener Dugin, og han begrunner dette i forskjellen mellom . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Lars Holm-Hansen
Lars Holm-Hansen
Filosof og forlagsjef i forlaget Eksistenz.

Relaterte artikler