Kommentar: Uønsket valgfrihet

Alle småbarnsforeldre er ikke kjemikere. Derfor burde vi slippe ta kjemiske analyser i leketøybutikken.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 24.05.2013

Dette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 24.05.2013. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.Granskning. Forbrukerrådet har vært på miljøgiftjakt på barnerommene hjemme hos Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, og Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup. Jakta ga nedslående resultat – det ble avdekket en rekke skadelige kjemikalier fra leker, klær og andre produkter.

Jeg tror hverken Pedersen eller Astrup er spesielt dårlige foreldre som bevisst har foret sine barn med giftige leker og klær. For å være ærlig, tror jeg en tilsvarende undersøkelse hjemme hos meg ville gitt nøyaktig samme resultat.

For oss som forbrukere er det umulig å skulle holde oversikten over hva som er giftig og ikke. I alle fall er det de færreste av oss som leser innholdsdeklarasjonen på leketøy, sjampoer, klær og annet vi kjøper inn. Og skulle vi gjøre det, er det en ganske lang liste med navn på rare kjemikalier vi måtte ha på harddisken for å finne ut om varen vi holdt i hånda var tilsatt miljøgifter.

Valgfrihet er bra, men jeg tror de fleste vil være enige i at det er noen valg vi forbrukere ikke trenger. Vi trenger for eksempel ikke valget mellom en parkdress som inneholder miljøgifter og en som ikke gjør det. Det er neppe noen som ville valgt parkdressen med miljøgifter, dersom de ble gjort klar over det gjennom en svær advarseltrekant og et dødninghode festet til dressen.

Klif-henger

Når vi går i butikken, vil vi helst at det vi kjøper skal være trygt. Vi kan ikke overlate til den enkelte forbruker å få bort de giftige produktene ved å la være å kjøpe dem. Vi må forby bruken av giftige stoffer. For, som Helga Pedersen sa til NRK: «Jeg er jo ikke kjemiker.»

Nei, og så lenge vi ikke vil at alle skal være kjemikere, må det være industriens ansvar å sørge for at varene de selger oss ikke er giftige for naturen eller helsa vår. Og siden kjemikalieindustrien åpenbart ikke tar ansvaret sjøl, må politikerne Astrup og Pedersen trå til og tvinge dem til å slutte å bruke giftstoffer.

Fram til vi har forbud på plass, må varene med giftig innhold merkes tydelig, så forbrukerne enkelt kan styre unna. Det holder ikke, som Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) har gjort, å lage nettstedet www.erdetfarlig.no, hvor de lister opp en rekke stoffer vi bør styre unna. Da forutsetter vi igjen at folk enten er kjemikere eller lærer seg navnene arsen, bisfenol, siloksan, muskxylen og en rekke andre kjemiske forbindelser som er skadelige.

Uønsket valg

Det holder heller ikke å si at disse stoffene kan finnes i maling, fugemasse, plast, kosmetikk eller CD-plater. Ingen av oss studerer varedeklarasjonen. KLIF burde i det minste ha laga en liste over navnet på produktene vi burde styre unna.

Isteden gis vi valget. Valget vi ikke er klar over at vi tar, valget som vi helt sikkert ikke ønsker å måtte ta. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 24.05.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer