Kommentar: Profitt og forbruksjag

Rapporter fra Kambodsja påviser miserable arbeidsforhold ved moteindustriens fabrikker. Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen har invitert kleskjedene til oppvaskmøte.

Arild_HermstadDette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 16.11.2012. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.


Delta i debatten på ukemagasinets Ny Tid debattsider – send din reaksjon på denne teksten til debatt@nytid.no. Helst før kl. 14 tirsdager for å komme på trykk i samme ukes utgave, fredag.

Arbeidskraft. Arbeidere i Kambodsja syr for kleskjedegiganten Hennes & Mauritz (H&M) til to-tre kroner timen. Det har også vært flere tusen tilfeller av besvimelser i landets tekstilindustri, som følge av dårlige arbeidsforhold, lange arbeidsdager og mangelfullt kosthold på grunn av lave lønninger. Dette er kanskje ikke overraskende, men likevel uakseptabelt.

Barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsens (SV) initiativ er rosverdig. Likevel er det grunn til bekymring. H&M og de andre gigantselskapene viser gjerne til gode intensjoner i policydokumenter og til gode prosjekter som de støtter i land i sør.

At selskapene samtidig fortsetter jakten på de billigste leverandørene, og ikke har interesse av å eie fabrikker selv, ties det om. Mange kleskjeder vil ikke opplyse om hvor de får produsert klærne de selger. Framtiden i våre hender mener åpenhet må bli regelen, slik at det blir mulig å få ut uavhengig informasjon om arbeidsforhold.

Spille nøkkelrolle

Særlig oppfordrer vi H&M til større åpenhet. Med sin enorme profitt, sin størrelse og sin posisjon i bransjen, har det svenske selskapet stor mulighet til å påvirke andre selskaper. H&M kan og må spille en nøkkelrolle for å sikre levelønn for tekstilarbeidere i en rekke land.

I forrige uke lanserte H&M sin vårkolleksjon. Denne uka lanseres nok en kolleksjon. Disse arrangementene er preget av fest og glamour, langt fra hverdagen til de som jobber på klesfabrikkene. Hyppige nylanseringer rammer tekstilarbeiderne. De betaler prisen for raske moteskiftninger av billige klær. Det er også de som betaler prisen for at vi forbrukere ønsker å betale så lite som mulig for klærne.

Framtiden i våre hender har, sammen med det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign, jobbet i over ti år for å bedre tekstilarbeidernes betingelser i lavkostland. I en rapport vi har utarbeidet ble det også påvist elendige forhold på to H&M-fabrikker i India. Arbeidere forteller om pålagt overtid, på opp til 200 timer, i måneder med stor produksjon, om en månedslønn på 600 kroner og om at de trekkes i lønn under sykdom.

H&M må ta et oppgjør med tekstilfabrikkenes lave lønninger. Som en av verdens største kleskjeder har selskapet et stort ansvar. Makt forplikter, og lønningsposen til tekstilarbeiderne blir ikke tyngre før H&M, alene eller i fellesskap med andre, går i bresjen for at det skal skje.

Nå blir selskapet presset av forbrukere. Statsråd Thorkildsen må bidra til å forsterke dette presset. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 16.11.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer