Kommentar: Petroholikerne

Det blir flere storflommer. For vi er blitt avhengig av oljen. Nærmest i stillhet begynner vi nå å bore i nytt hav.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Dette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 31.05.2013. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.

Stillhet. Om knappe tre uker skal Stortinget behandle konsekvensutredningen for Barentshavet Sør-Øst. Det er første gang på 20 år et havområde åpnes for oljeboring, og det forbigås i stillhet. Samtidig som flommen herjer på Østlandet, tilrettelegger Regjeringen for økte klimagassutslipp i flere årtier. Hva i alle dager er det som skjer i Norge?

Flommen på Østlandet har slått ut offentlig kommunikasjon. Flere hus er tatt av de enorme vannmassene, jorder er ødelagt. Det er ikke mange år siden forrige flom, to år. Med klimaendringene vil det dessverre heller ikke bli så lenge til den neste. Det er det som er de harde realitetene av klimaendringene: Vi får mer ekstremvær, og vi får det oftere.

For sannheten er at også vi vil merke et klima i endring. Vi kommer til å få flere stormer, vintrene kommer til å bli dårligere, enkelte somre vil bli vanvittig varme, andre vil bli regnfylte og kalde. Vi må slutte å tro at vi i Norge er skånet mot konsekvensene. Med mer ekstremvær blir det flere hus som blir tatt av flommer og flere jernbanelinjer og veier som skylles vekk av vannmassene. Derfor er det på høy tid vi også anerkjenner oljeindustriens ansvar i alt dette.

For det er ingen tvil: Klimaendringene er menneskeskapte. 97 prosent av alle verdens forskere er enig. Det er vårt enorme forbruk av olje, kull og gass som fører til de økte utslippene av klimagasser, og det er disse igjen som fører til endringer i klima. Disse utslippene vil fortsette å skape mer ekstremt vær i årene som kommer, dersom vi ikke tar klimaansvar og reduserer dem. Det aller viktigste tiltaket vi kan gjøre for å begrense skadene fra klimaendringene, er å redusere klimagassutslippene. I Norge og i verden. Det er den eneste måten vi sikrer oss mot de verste konsekvensene av klimaendringene.

Uten debatt

Nettopp derfor er det så høl i hodet det som nå er i ferd med å skje på Stortinget. Den 18. juni skal de behandle konsekvensutredningen for Barentshavet Sør-Øst, tidligere omstridt område med Russland. Regjeringen går inn for å åpne hele området for oljeindustrien. Dette skjer på tross av advarsler fra både Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning.

Det er første gang på 20 år man åpner nytt areal til oljeindustrien. Likevel legges det ikke opp til en offentlig høring av konsekvensutredning i komiteen som behandler saken på Stortinget. Få medier har skrevet om saken. Enda færre har fått med seg at området er så langt nord at de nordligste delene til tider er isbelagt. Og enda færre enn det igjen har skrevet om klimagassutslippene dette vil føre til. Om havområdet åpnes nå, vil det først være plattformer på plass om 10-20 år. Innen den tid må allerede verdens rikeste land ha redusert utslippene sine med mellom 40 og 50 prosent dersom vi skal ha sjans til å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene.

Oljekanylen

Men alt dette er det ingen som vil snakke om. I stedet skal vi juble for potensielle nye og store oljefunn i Barentshavet. Samtidig skal statsminister Jens Stoltenberg reise til de berørte områdene av flommen for å se på skadene. For å si at dette er fryktelig. Men den samme statsministeren legger opp til at både vi og resten av verden kommer til å oppleve flere slike stormer i framtiden.

Vi bor i et av verdens rikeste land. Likevel er vi igang med å skyte oss selv i foten. For oljeindustrien har fått så mye makt her til lands at vi er blitt redde for å styre den. Enda mer redd er vi for å koble den til klimaendringer og konsekvensene det fører med seg. Det er på tide vi trekker ut kanylen som pumper olje inn i landets årer. Det kommer til å gjøre litt vondt i starten, men i det lange løp er det den eneste løsningen på vår oljeavhengighet.

Et godt første skritt ville vært å si nei til oljeboring i Barentshavet Sør-Øst. Da dytter vi i alle fall ikke nåla enda lengre inn i årene våre. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 31.05.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL