Kommentar: På høy tid

Julas budskap om omtanke klinger fint, men for de fleste strekker ikke omtanken seg lenger enn til våre nærmeste. Nå har du sjansen: Erstatt ribba med nøttestek!

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 29.11.2013

Dette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 08.11.2013. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.


Dyremat. Julen nærmer seg med stormskritt, og Ola Nordmann kaster igjen innpå med tradisjonsrik julemat lenge før julen har ringt inn, gjerne opptil flere ganger. Få stopper opp og tenker over dyrene bak maten vi spiser eller hva som skal til for å produsere kjøtt billig og i så store volum som idag.

For ikke lang tid tilbake var kjøtt forbeholdt høytider. Nå er «høytidsmaten» blitt standard hele året gjennom. Nordmenn spiser dobbelt så mye kjøtt nå som for 40 år siden, samtidig som prisene har falt drastisk. 1986 kostet 1 kilo koteletter 90 kroner, noe som tilsvarer mer enn 175 av dagens kroner, mens kiloprisen nå mange steder er 29,90 kr, også for ribbe.

Julen har blitt en tid hvor vi mer enn noen annen tid på året hiver innpå med billig kjøtt. Vår store etterspørsel etter kjøtt har en bakside, først og fremst for dyrene som må leve sine korte liv i stadig mer intensive driftssystemer.

Fordi bønder lenge har blitt oppmuntret til å produsere gris, forventes det en overproduksjon av gris på mer enn 5000 tonn til neste år, noe som gir oss gode utsikter til fortsatt fråtsing i billig svinekjøtt. Men bak hver ribbe, svinestek og kotelett er en gris, et liv. Over 95 prosent av norske griser får aldri oppleve noe annet enn en betongbinge, hvor hver gris har ca 1 kvadratmeter plass å bevege seg på før de sendes med slaktebilen, bare 6 måneder gamle.

Griser er sosiale og intelligente dyr, akkurat som hunden du gir en bit av juleribba til. De har like stort behov for å utfolde seg som våre familiedyr, men vår grådighet etter stadig mer kjøtt har ribbet dem, og andre produksjonsdyr, for livskvalitet.

Høytid for nye tradisjoner

Hvordan har det seg at vi ikke enser behovene til det ene dyret, og kjøper julegaver til det andre? Og på hvilket moralsk grunnlag?

Julens budskap om kjærlighet og omtanke for vår neste er en gylden anledning til å reflektere over hvem denne omtanken kan og burde inkludere. Skal julen bare handle om å kjøpe fine gaver til de vi er glade i (som ofte allerede har det meste de trenger)?

Eller er julen en tid for å vise hvilke tradisjoner og verdier som er viktige og verdt å videreføre, og hvilke som snart burde erstattes av noe bedre?

Stadig flere velger å spise vegetarisk av hensyn til dyrene, og det florerer av gode vegetariske matoppskrifter på nettet og i kokebøker, også for vegetarisk julemat. Mulighetene er mange for de som ønsker å feire julehøytiden med mat som ingen dyr har måttet lide for.

Hva med å erstatte juleribba eller pinnekjøttet med nøttestek? Eller lage vegetariske medisterkaker og julepølser?

Det er på høy tid at vi utvider vår omtanke og moralske ansvar til å inkludere dyr, og hvilken tid er vel bedre egnet enn julen til å erstatte gamle, utdaterte tradisjoner? ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 29.11.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Kommentarer