Kommentar: Når stemmene forvrenges


Du bør ikke stole på hvordan ytringsforkjempere refereres i norske medier. Les heller deres egne ord her i Ny Tid.

Fredag 5. juni møttes for første gang to av vår tids mest kjente og anerkjente tenkere til debatt: Den sveitsiske professoren Tariq Ramadan og den canadiske aktivisten og forfatteren Irshad Manji.

Og ja, de er muslimer. Og ja, de ønsker å reformere de reaksjonære fortolkningene som finnes av også denne religionen, islam. På debattmøtet kom det naturlig nok fram elementer som skiller mellom dem, men vel å merke ikke noen grunnleggende forskjeller når det gjelder kampen for ytringsfrihet og demokrati i det 21. århundre.

Manji kjente vi igjen som Ny Tid-spaltist. Den ofte mistenkeliggjorte Ramadan var på sin side klar på at også han var motstander av at religioner bør beskyttes av flere lover. Og han har i lang tid jobbet mot innføring av religiøse lover for muslimer i Canada, selv om kristne og jøder får lov til å ha slike egne religionslover der.

Forskjellen lå i Ramadans europeiske utgangspunkt, han kjenner den snikende hatstemningen som vokser seg sterkere mot muslimer her nå. Mens Manji med sitt nordamerikanske utgangspunkt mer ser behovet for å engasjere folk for eksempelvis afghanske kvinner, noe som hun mener kunne forhindret 11. september – dersom Talibans kvinnefiendtlighet hadde vært et hovedtema i rike land på 90-tallet.

Som konklusjon kan vi nok si at vi trenger begge disse perspektivene, som vel å merke er overlappende og sammenvevd. Felles er at de skaper subjekter ut av muslimer, ikke objekter.

Selve den personlige kjemien dem imellom stemte ikke på selve debatten. Men betyr det at Aftenposten h …

- Advertisement -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Dag Herbjornsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish