Kommentar: Mer enn tusen ord

Oljefondet går på helsa løs i utviklingsland.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Ingrid Aas Borge, leder i ChangemakerDette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 19.10.2012. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.


Delta i debatten på ukemagasinets Ny Tid debattsider – send din reaksjon på denne teksten til debatt@nytid.no. Helst før kl. 14 tirsdager for å komme på trykk i samme ukes utgave, fredag.


Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) er verdens største statlig eide fond. Gjennom Norges Bank Investment Management (NBIM) investeres over 3700 milliarder kroner i omtrent 8000 selskaper.

Men de etiske retningslinjene som skal sørge for at dine pensjonspenger ikke investeres i selskaper som blant annet produserer atomvåpen, begår grove miljøskader og bryter menneskerettighetsbrudd fungerer ikke.

Mennesker får drikkevann og matjord ødelagt av giftig avfall fra gruveselskaper, de får skogen sin hogd ned av skoghogstselskaper, blir tvangsflyttet til fordel for miljøødeleggende oljeutvinning, og de blir nektet tilgang til livsnødvendige medisiner – vi blir rikere på å ødelegge menneskers liv og helse andre steder i verden.

Årsaken til dette er at de som skal passe på etikken i butikken, Etikkrådet, er underfinansiert og kan bli overprøvd av Finansdepartementet. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 19.10.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL