Kommentar: Menn som har sex mot vederlag

Ikke bare kvinner selger sex i Norge i dag. Det er på tide å ta den ubehagelige debatten.

Ny Tid

Publisert dato: 19/05/2011

Dette er et bidrag til “Engasjert ytring”-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 20.05.2011. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.

Delta i debatten på ukemagasinets Ny Tid debattsider – send din reaksjon på denne teksten til debatt@nytid.no. Helst før kl. 14 tirsdager for å komme på trykk i samme ukes utgave, fredag.

Prostitusjon. Bildet vårt av kjøp og salg av seksuelle tjenester er lite nyansert. Historiene vi kjenner til handler som oftest om kvinner som selger sex fordi de er undertrykte eller fordi de ikke har noe valg. Kundene er menn, som kjøper sex fordi de er kåte, eller fordi de ikke får sex på annet vis. Det finnes imidlertid andre historier som kompliserer dette bildet.

Selger sex på internett

Menn selger også sex. Både til kvinner og til andre menn. Markedet eksisterer på utesteder, på mer eller mindre offentlige steder og ikke minst over internett. Internett er på mange måter en revolusjon for markedet: Det er blitt vanskeligere å holde oversikt eller kontroll, samtidig som markedet blir mer desentralisert. Kontakt kan opprettes med andre over mange forskjellige typer nettsamfunn, fra spesialiserte dating- eller eskortesider, til uskyldige nettsteder med chatfunksjon. Det sier seg selv at det er umulig å skulle fange opp alt som skjer i et slikt marked. Nettsteder med søkefunksjoner for hvor du kommer fra, gjør at du også kan finne noen eller gjøre deg tilgjengelig for noen som kommer fra samme sted som deg, uavhengig av hvor du bor.

Vil ha unge gutter

Generelt er gutter og menn mest attraktive i dette markedet når de er unge. Pågangen av forespørsler avtar gjerne etter at man har fylt tjue år. For mange menn vil det derfor være en naturlig slutt på «karrieren». Noen selger sex bare én gang, andre gjør det i perioder, mens andre igjen gjør det ofte. For mange handler det ikke om en levevei, men om å ha ekstra penger ved siden av studier, til innkjøp av klær, eller til andre mer eller mindre trivielle ting.

Det er vanskelig å vite hvem som selger sex. Ofte handler det om noe så enkelt som at man får en forespørsel med tilbud om penger eller andre ting, og velger å takke ja. Det handler ikke nødvendigvis om noe man er, men om en handling som en hvilken som helst nabo, kollega eller familiemedlem kan ha gjort.

Tabubelagt

Det viktigste i debatten er ikke om vi liker kjøp og salg av sex eller ikke. Det viktigste er å kunne stille opp for de av oss som har opplevelser med salg av seksuelle tjenester. Temaet er svært tabubelagt, og vanskelig å snakke om. Mange sitter med vonde opplevelser: Man kan ha opplevd at kjøperen har gått over grensene dine, eller at kjøperen har truet med å avsløre handlingen. Trusler om avsløring blir gjerne ekstra komplisert når det gjelder sex mellom menn. Noen som har sex mot vederlag utforsker kanskje sin egen seksuelle orientering på denne måten, men uten at de nødvendigvis er åpne om å ha hatt sex med en av samme kjønn.

Det finnes mange gode grunner til at vi ikke ønsker kjøp og salg av sex i Norge, men vi har ikke råd til å drive med fordømmelse. Balansegangen mellom fordømmelse av en handling og fordømmelse av en person er delikat. Skeiv Ungdoms mål med å engasjere seg i saken er å kunne gjøre noe med en relativt neglisjert del av gruppen, nemlig unge menn som selger eller har erfaringer med salg av sex. Det virker åpenbart at vi trenger mer innsikt i tematikken for å kunne drive forebyggingsarbeid innen både psykisk og seksuell helse. Da trenger vi kontakt med selgerne, for å få tak i deres erfaringer og for å kunne gripe inn i deres liv.

En skam

Det finnes tiltak som jobber godt med denne tematikken. Pro Senteret har foretatt flere undersøkelser og bygget seg solid kompetanse, både generelt og på gruppen menn som selger sex. Senteret er uttalt kritiske til sexkjøpsloven som virkemiddel mot prostitusjon, og ble nylig truet med nedleggelse via tilbaketrekning av driftsstøtte fra fire Ap-stortingspolitikere, som mener de driver med vanliggjøring av prostitusjon. Skeiv Ungdom og LLH har en lang tradisjon for å drive med påvirkningsarbeid overfor lover vi er uenige i, men har ikke opplevd å møte slike trusler i forbindelse med vårt arbeid, verken for felles ekteskapslov eller mot kriminalisering av HIV-positive. Pro Senteret innehar en viktig funksjon for mange. Det vil være en skam om senteret legges ned på grunnlag av at de farer med ubehagelige sannheter.

Dette er utdrag fra ukemagasinet Ny Tid, hvori opptatt Orientering, Norges globale ukemagasin.

Abonnenter får gratis tilsendt tidligere tekster. Du kan abonnere her, eller få fem uker til 99 kroner ved å sende SMS med NT til 2007.

Kommentarer