Kommentar: Må sette rekorder

Klimaminister Tine Sundtoft må overgå en utenriksminister oppkalt etter Børgefjell.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Dette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 25.10.2013. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.

Valget. Jeg husker det godt. Det var en solfylt høstdag i fjellene ved Røros. Jeg stod ute og så på de gule og røde bladene som var i ferd med å slippe taket. Telefonen ringte og Adresseavisas journalist kunne fortelle at Børge Brende (Høyre) var blitt miljøvernminister.

«Jøss,» tenkte jeg. Det var en overraskelse. Miljø var ikke det vi først og fremst forbandt med Brende i 2001. Jeg fikk samla meg og stotret fram at vi ønsket han lykke til.

Ikke lenge etter ringte telefonen igjen, denne gangen fra Miljøverndepartementet. Den nye miljøvernministeren ville treffe miljøbevegelsen, og det raskt. Søndag ettermiddag troppet vi opp på kontoret hans for å legge fram sakene vi mente han måtte ta tak i. Gasskraft, nasjonalparker, forurensa fjorder, stadig større utslipp av CO2, det var ikke måte på. Lista var lang.

Etter nesten tre år var det ikke alt vi var like glade for av det Børge Brende hadde gjort som miljøvernminister. Han vil nok underskrive på at han også fikk sin dose kjeft. Men, han satte noen skikkelige spor etter seg. Fra Adressas tidligere journalist, Karl H. Brox, hadde han fått et tips om å dra ut den nederste skuffen til høyre på pulten sin. Der lå det et stort antall forslag til nye nasjonalparker og andre verneområder. Børge bestemte seg for å sette fullt trøkk på vernearbeidet.

Han var sjøl glad i å gå turer i fjellet og var oppkalt etter et av de aller mektigste, Børgefjell. I løpet av de knappe tre årene han var miljøvernminister opprettet og utvidet han 20 nasjonalparker, naturreservat og landskapsvernområder. Det er norgesrekord. Børgefjell var av de som fikk en kraftig utvidelse. Overraskelsen fra tre år tilbake hadde overraska, positivt.

Sist tirsdag kveld kom nyheten: Tine Sundtoft (H) skulle bli miljøvernminister. Jeg hadde aldri hørt om henne. Igjen ble vi overraska. Hun får en tøff jobb. Men allerede utenfor Slottet onsdag slo hun fast at utslippene skulle ned og klimapolitikken forsterkes. Jeg håper hun får like stor støtte i det arbeidet fra sin statsminister, som Brende hadde fra sin statsminister, Kjell Magne Bondevik (KrF).

Klimaministeren

Arbeidet kan bli tøft. For selv om Erna Solberg i sin landsmøtetale i år sa at trusselen om menneskeskapte klimaendringer er den største utfordringen verden står foran, er ikke klimakampen blant de åtte viktigste sakene for denne regjeringen de fire neste årene. Men kanskje ligger det et løfte om en mer ambisiøs klimapolitikk ved at Tine Sundtoft ble gjort til Klima- og miljøvernminister, ikke bare miljøvernminister. Vi skal også huske at Høyre gjennom hele valgkampen har sagt at de presset de rødgrønne i riktig retning, men at de gjerne skulle gått enda lenger i klimapolitikken. I regjeringsplattformen sier de også at de vil forsterke norsk klimapolitikk.

Men den nye regjeringen legger opp til et uforsvarlig høyt tempo i utvinningen av fossil energi. Det gir større utslipp både her hjemme og globalt. Oljeindustrien må ta hovedansvaret for at Norge har økt sine utslipp de siste 20 årene. Da sier det seg sjøl at det er der utslippene først og fremst må kuttes. Det gjør vi best ved å la en del olje og gass ligge. Da får vi samtidig frigjort en del kreativ hjernekapasitet fra oljeindustrien som i stedet kan brukes til å bygge et samfunn som bruker mindre energi og som har minimale utslipp.

Miljøet er avhengig av at den nye miljøvernministeren, Sundtoft, følger opp Brendes tradisjon og setter norgesrekorder. Det er ikke lenger inngrep som truer naturen i våre nasjonalparker. Det er klimaendringene. Naturen i våre vernede områder kan endre seg dramatisk om klimatrusselen løper løpsk. Fjellreven står i fare for å bli utryddet fra Børgefjell.
For å ta vare på arven fra sine forgjengere, må Sundtoft bli norgesmester i utslippskutt. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 25.10.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL