Kommentar: Hør på onkel Ben

Av og til bør norske politikere se litt mer på superheltfilmer. Mitt beste tips er å høre på Spider-Mans onkel Ben.

Ny Tid
Email: abo00@nytid.no
Published date: 11/04/2013

Silje Lundberg leder i Natur og UngdomDette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 12.04.2013. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.


Delta i debatten på ukemagasinets Ny Tid debattsider – send din reaksjon på denne teksten til debatt@nytid.no. Helst før kl. 14 tirsdager for å komme på trykk i samme ukes utgave, fredag.


Velstand. Både norske politikere og oljeselskaper hevder at det er norsk olje og gass som løfter millioner av mennesker ut av fattigdom. Sannheten er nok en helt annen. For når den norske oljen og gassen brennes, slippes det ut enorme utslipp av klimagasser, og disse rammer verdens fattigste og mer sårbare.

Norsk olje og gass selges ikke til de fattige bøndene i Niger. Norsk olje og gass selges til Europa, slik at britene kan koke teen sin etter jobb. Den løfter ikke disse millionene ut av fattigdom. Dessverre kan det faktisk tenkes at den norske oljen og gassen bidrar til å gjøre framtiden deres enda mer usikker. Til å gjøre klima enda mer ustabilt. Hva slags superhelt ville vi vært om vi gikk med på det?

Klimaproblemet vi står overfor er høyst reelt. Her hjemme er det litt vanskelig å ta inn over seg til tider. For hvilke konsekvenser får vel vi av én grad varmere klima? Eller av en halv meter økning i havnivå? For menneskene i de fattige delene av verden fører én grad global oppvarming med seg enorme endringer.

Usolidarisk linje

En halv meter økning i havnivået vil i enkelte land true millioner av mennesker på livet. Samtidig rammer klimaendringene ungdom over hele verden. I Bangladesh blir skolebygg ødelagt av naturkatastrofer og i Tadsjikistan holdes skolene stengt om vinteren fordi det rett og slett er for kaldt.

Klimaendringene er allerede i dag i ferd med å hindre utdanning for tusenvis av ungdommer over hele verden, og fellestrekket for disse ungdommene er at de kommer fra land som ikke har skyld i at klimaet nå er i endring.

Nettopp derfor er det så vanvittig urettferdig og usolidarisk det vi holder på med. Vi har tjent oss rik på en industri som skaper et produkt som er med på å koke kloden. Da vi fant den for 40 år siden visse vi ikke det, men nå vet vi. Vi vet at vi tjener penger på oljen og gassen, men vi vet også at de fattigste blir rammet av konsekvensene.

En av de enkleste måtene å gjøre det på er å endre måten vi i dag får energi på. Med tanke på at over 1,3 milliarder mennesker i tillegg står uten tilgang til elektrisitet, trenger vi også å produsere mer energi. Men vi er helt avhengig av å gjøre det på en måte som ikke utsetter klimaet vårt for ytterligere påkjennelser.

Fornybar energi

Derfor er det produksjon av fornybar energi som må stå i fokus, kombinert med en kraftsatsing på energieffektivisering og etterisolering av eksisterende bygningsmasse, både i de rike landene og i utviklingslandene. FN er i gang med å utarbeide nye mål som en oppfølger av millenniumsmålene, og for første gang jobbes det med egne utviklingsmål for energi.

Onkelen til tegneseriefiguren Spider-Man, Ben Parker, sa: «Med stor makt kommer det stort ansvar.» Det er på tide politikerne begynner å høre litt på han. Den store makten som onkel Ben snakker om i dette tilfellet, det er kunnskapen.

All den kunnskapen vi har fått om klimaendringene og klimakonsekvensene de siste 20 åra, gir oss enorm makt. Det er en makt vi må bruke rett. Vi må bruke den til å snu utviklingen. Til å hindre de verste konsekvensene av klimaendringene. Dersom vi bare vil det sterkt nok, så får vi det til. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 12.04.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer