Kommentar: Grønnblå regjering

De grønne partiene gikk fram i mandagens valg. Men hvilken plattform skal den nye regjeringen basere seg på?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Dette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 13.09.2013. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.

Forhandlinger. Ukene framover blir spennende. Jeg forventer at statsminister Erna Solberg (H) har fått med seg at miljøpartiene har styrket sin tilstedeværelse på Stortinget, og at det vil påvirke politikken hennes.

De fire grønne partiene – KrF, V, SV og De Grønne – har totalt sett fått fire nye mandater på Stortinget, og de har nå til sammen 27. Erfaringene viser at til tross for få mandater, så har miljøopposisjonen, både i regjeringen og på Stortinget, bidratt til å dra politikken i miljøvennlig retning.

Det er gledelig at vi har fått et nytt grønt parti på Stortinget. Gratulerer til MDG – med 2,8 prosent og Rasmus Hansson på tinget! Jeg er spent på om de vil klare å påvirke de tre grå partiene Ap, Frp og H til å skaffe seg en bedre miljøpolitikk, og ikke minst om de greier å presse miljøpolitikken til nye høyder.

Jeg gleder meg også over at de rødgrønnes miljøalibi, SV, endte over sperregrensen, og at vi dermed fikk inn sju forkjempere for miljø og solidaritet på tinget. De trengs! SV ble mer og mer alene som miljøopposisjon i Stoltenberg-regjeringen, særlig etter at Senterpartiet satte Ola Borten Moe til å styre olje- og energipolitikken. At han nå mister den posisjonen, er verdt å glede seg over, i hvert fall kan vi glede oss inntil en ny (og kanskje ikke særlig bedre) mann eller kvinne tar plass i den mektige ministerstolen.

Lofoten-sikring

De som må leve med de største forventningene, er Venstre og KrF. Begge skal verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring. Da Erna i valgkampen anklaget Jens for å ha gjort Norge for oljeavhengig, aner jeg en mulig seier i denne saken. Vern vil nok være til å leve med for Høyre. Men selvsagt må vi i miljøbevegelsen forvente mer:

Både KrF og V, og ikke minst Høyres Nikolai Astrup, hevder at de har en bedre miljøpolitikk enn de rødgrønne. Skal de reelle klimagassutslippene i Norge gå raskt nedover de neste fire årene, forventer jeg at de sørger for målrettede og nye tiltak som går lenger enn det de gikk inn for i klimaforliket.

Jeg tipper at oljefondet blir en het sak. Frp vil bruke mer av fondet – til miljøskadelige formål i Norge, mens KrF og Venstre vil bruke mer til miljøinvesteringer i utlandet. Hvordan de skal kunne enes, er ikke lett å se, men jeg har et forslag: Start nedsalget av aksjer i olje, kull og gass. Det minsker AS Norges oljeavhengighet, og om Frp insisterer på å bygge flere veier i Norge, må miljøkreftene sørge for at fondet kjøper seg kraftig opp i vindmølleparker, solfangeranlegg og annen fornybar virksomhet ute.

Grønn omstilling

Hva kan vi forvente av utviklingspolitikken? Høyre og Frp vil kutte og strømlinjeforme, mens KrFs Knut Arild Hareide i partilederdebatten prioriterte internasjonal solidaritet øverst. Utfallet er ikke gitt. Men jeg ser ikke bort fra at også de borgerlige vil oppdage at svært mye av dagens bistandspenger brukes effektivt og målrettet, og at mange av de reformene Erna vil ha, allerede er gjennomført av de rødgrønne.

Jeg håper regjeringen Solberg sørger for å gjøre Norge mindre avhengig av olje og gass. Tradisjonelt har det vært sterke koblinger mellom oljeindustriens fagforeninger, sentrale Ap-politikere, oljeselskapene og deres lobbyorganisasjoner. Det bør være lettere for en borgerlig regjering å svekke disse sterke koblingene, slik at landet vårt begynner å styre i retning av en fornybar energiframtid.

Jeg forventer også at en borgerlig regjering, som er glad i markedsbaserte løsninger, vil ta i bruk skattesystemet for å fremme en grønn omstilling. Grønne skattelettelser, som helt eller delvis oppveies av høyere pris på forurensning, er både smart og effektivt. Solberg bør redusere avgiftene på arbeidskraften, som jo er miljøvennlig, og dermed gi ytterligere drahjelp til et grønnere næringsliv. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 13.09.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL