Kommentar: Edle dråper

Mange land må velge bort livsviktige vaksiner fordi de er for dyre. Utviklingsminister Heikki Holmås har løsningen: Verdens helseledere må rotte seg sammen og presse prisene ned.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Dette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 03.05.2013. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.


Delta i debatten på ukemagasinets Ny Tid debattsider – send din reaksjon på denne teksten til debatt@nytid.no. Helst før kl. 14 tirsdager for å komme på trykk i samme ukes utgave, fredag.

Vaksinasjon. I NRK Morgennytt den 24. april møtte jeg Holmås til debatt i forbindelse med det globale vaksinetoppmøte i Abu Dhabi samme dag. Her uttalte Holmås at verdens helseledere bør rotte seg sammen for å presse ned prisene på dyre vaksiner. Hvert år dør millioner av mennesker av sykdommer de kunne vært vaksinert mot.

I Leger Uten Grenser ser vi daglig de fatale følgene av høye vaksinepriser, og vi støtter helhjertet utviklingsministerens løsning. Vårt spørsmål til ministeren er så: Hvordan skal «rottene» samles?

Vaksinemøtet i Abu Dhabi, som er et av sju emirater som utgjør De forente arabiske emirater, var det første av sitt slag, og 300 ledere og eksperter var samlet for å feire framgang og diskutere gjenstående utfordringer i det internasjonale vaksinearbeidet. Det har skjedd mye positivt i kampen for vaksiner de siste årene. 2,5 millioner liv blir hvert år spart takket være vaksinering.

Særlig langt har vi kommet i bekjempelsen av polio. Det er nå satt i gang en seksårsplan for å utrydde sykdommen, og stater og private organisasjoner forpliktet seg under Abu Dhabi-møtet til å bidra med betydelige summer for å få dette til. Norge ga 250 millioner kroner for å bli kvitt polio en gang for alle.

Men selv om en god del er gjort, er det mye som gjenstår. 22 millioner barn mangler i dag de nødvendige vaksinene, og hvert 20 minutt dør et barn på grunn av sykdommer de kunne vært vaksinert mot.

For dyrt

Prislappen for å gi et barn fullstendig vaksinering har i løpet av de siste ti årene steget med 2700 prosent, hovedsakelig på grunn av to nye vaksiner. En fullstendig vaksinepakke beskytter i dag mot 11 sykdommer og koster 38,80 dollar (230 kroner). To vaksiner er nylig lagt til, mot pneumokokk-sykdom (lungebetennelse) og rotavirus (diaré). Disse utgjør tre fjerdedeler av prisen av den totale vaksinepakken.

Leger Uten Grenser vaksinerer millioner av barn hvert år og er selvsagt glade for alle nye vaksiner som kan hindre at noen blir syke. Men flere liv kan reddes hvis produsentene tilbyr lavere priser. Det høres kanskje ikke så mye ut med rundt 21 dollar (123 kroner)for å bli beskyttet mot pneumokokk-sykdom eller rotavirus.

Det er likevel et stort prishopp fra 0,25 dollar (1,50 kroner), som er prisen på meslingvaksine. En slik pristrend er naturligvis ikke bærekraftig, og en risikerer at mange barn ikke får den beskyttelsen de trenger mot dødelige sykdommer.

Skjulte kostnader

Dagens forretningsmodell er slik at kostnader både for forskning, utvikling og produksjon utgjør grunnlaget for prisen. Vaksineprodusentene offentliggjør imidlertid ikke hva disse kostandene er. Denne praksisen gjør at vaksineindustrien er blant de minst gjennomsiktige i helsesektoren. Dermed er det umulig for kjøpere å ha et godt grunnlag å forhandle fram en passende og rettferdig pris.

Det er imidlertid gjort mye for å øke innsyn i denne bransjen. I 2011 publiserte UNICEF ti år med prisdata for vaksiner, noe som avslørte store forskjeller mellom produsentene. Verdens bestselgende vaksine (Prevnar 13) solgte i fjor for 3,7 milliarder dollar (21,6 milliarder kroner), og analyser sier det vil stige til det dobbelte innen 2018.

Andrew Witty, administrerende direktør for GlaxoSmithKline, sa nylig at den ofte uttalte påstanden om at det koster én milliard dollar å utvikle nye medisiner, er en av de største mytene i industrien. Vaksiner har alt gitt betydelig profitt. Ved å erkjenne dette kan produsentene ta diskusjonen et skritt videre, ved å gi informasjonen som trengs for å kunne vite om verdens fattige barn får en god «deal».

Veien videre

Dagens vaksinepakke lover at drastisk færre av verdens fattige blir syke og dør. Men dette løftet vil aldri bli en realitet hvis prisene er for høye. Det er på høy tid å få slutt på forhandlinger bak lukkede dører og et prisnivå som stikker kjepper i hjulene for forebyggende og livreddende arbeid. Nå må vi sette barna først.

Vi i Leger uten Grenser har tro på Holmås løsning. Det trengs samlet globalt press. Polio-arbeidet er et godt eksempel på hva det internasjonale samfunnet kan få til: Verdens fattige har fått en vaksine som er billig og enkel å bruke gjennom økt globalt fokus på å åpne markedet for flere produsenter for mer konkurranse, samt forskning og utvikling av oral polio-vaksine. Nå gjelder det å gjøre det samme for de andre livsnødvendige vaksinene, og Norge er en viktig støttespiller innen global helse og en stemme som blir hørt. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 03.05.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL