Kommentar: Dommedag og globalkultur

Mayaindianeren Andres Sica er sikker i sin sak: «Det er usant at vår kalender spår verdens undergang 21. desember, datoen bør heller brukes til refleksjon over hvor vi som global kultur skal gå.»

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 30.11.2012

Andrew P. Kroglund, Informasjonssjef i UtviklingsfondetDette er et bidrag til «Engasjert ytring»-spalten i ukemagasinet Ny Tid, på trykk 30.11.2012. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, Agenda X, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser og NOAH – for dyrs rettigheter.


Delta i debatten på ukemagasinets Ny Tid debattsider – send din reaksjon på denne teksten til debatt@nytid.no. Helst før kl. 14 tirsdager for å komme på trykk i samme ukes utgave, fredag.


Guatemala. Den 21. desember går verden under, i hvert fall ifølge Hollywood og en del andre. Da er det slutten på mayaenes tidsperiode som kalles den 13. bak’tun. Rundt om i Guatemala og Mexico tjener myndigheter og reiseselskaper penger på dommedagsturer og arrangementer i forbindelse med at mayakalenderen nå nærmer seg slutten.

Mayakalenderen er et system av almanakker som ble benyttet av mayasivilisasjonen, fra 2000 år før Kristus, i de mesoamerikanske precolumbianske kulturerene i Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador og det vestlige Honduras. Mayaene var dyktige matematikere og astronomer og skapte nøyaktige kalendre med lange sykluser. En bak’tun er den største måleenheten i tidssyklusen, og varer i rundt 400 år.

Et stort arrangement i forbindelse med «dommedag» i Guatemala by er ventet å tiltrekke seg rundt 90.000 turister, og nå er urfolk i Mexico og Guatemala mektig lei av dommedagsprofetiene.

– Det er dumt at sannheten blir manipulert på denne måten, sier mayaindianeren Andres Sica, der vi sitter i høyt oppe i en liten guatemaltekisk fjellandsby, cirka 60 kilometer fra grensen til Mexico. Sica er fra den guatemaltekiske organisasjonen ASOCUCH.

Ny tidsepoke

– Vi urfolk her i Guatemala er lavest på rangstigen. Mestisene dominerer alle viktige poster. Og nå blir også vår kultur misbrukt. Den 21. desember betyr egentlig starten på en ny tidsepoke i mayakalenderen, og betyr at det vil komme store forandringer både for deg og meg, og for samfunnet. Vi kan bruke dette til en større refleksjon. Vi må strebe etter harmoni og balanse mellom menneskene og «Pacha Mama» – moder jord, sier Sica.

Men mange forskere mener nå at vi trenger katastrofer som framprovoserer dommedagsstemning – dette for å komme oss de nødvendige skritt i riktig retning. Særlig når det gjelder klimaendringer.

Tropiske katastrofer som orkanene Katrina, som rammet New Orleans i 2005, og Sandy, som rammet store deler av Karibia og ikke minst New York nå i høst, er eksempler på slike. De har i det minste fått den amerikanske administrasjonen til å snakke klima igjen. Men flere slike katastrofer må til for at du og jeg skal forstå alvoret i situasjonen. Eller i alle fall for at Ap, Høyre og Frp skal forstå det.

Vern om helheten

Enten om vi bor i Guatemala eller Norge, er vi vitne til markedskreftenes globale makt og individualismens gradvise triumf. Det nyter mange av oss godt av.

Men får denne historiske tendensen løpe linja fullt ut, blir det meste som hindrer pengenes og markedenes videre ferd knust: både natur, politiske strukturer, og til slutt den menneskelige frihet. Spørsmålet blir: kan demokratiet hindre dette?

I et slikt lys blir også mayakalenderens slutt, og dens nye periode fra den 21. desember, en fin mulighet til ny refleksjon. Det kan være et bidrag til det den franske intellektuelle økonomen og forfatteren Jacques Attali (f.1943) kaller hyperdemokratiet.

Vi trenger et vern om helheten av det som gjør liv mulig og menneskelig: vern av klima, luft, vann, frihet, demokrati, kultur, og kunnskap. Her i den tynne fjelluften i Guatemala virker det hele ganske enkelt og innlysende. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 30.11.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer