Kommentar: Djevelen i detaljene

Verdens statsledere begynner å snakke sammen om atomvåpen. Hvem skulle trodd det?

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

Kommentar Ny Tid 7. februar 2014


Rakett. 25. januar 1995 ble en værrakett skutt opp fra Andøya i Norge. Sekunder senere fikk Boris Jeltsin overlevert en koffert med en skjerm, som indikerte at et missil var på vei over Nordsjøen. Målet så ut til å være Moskva. Jeltsin hadde 47.000 atomstridshoder klare til umiddelbar utskytning. Øyeblikket var skjebnesvangert. Jeltsin kunne ha valgt å trykke på knappen, men gjorde det ikke.

Hvem skulle trodd at en rakett skutt opp fra en liten norsk værstasjon, for å studere nordlyset, skulle forårsaket en av verdenshistoriens potensielt farligste hendelser? Oppskytningen var varslet russiske myndigheter, men kommunikasjonen må ha sviktet ett eller annet sted på veien.

Historien fra 1945 og til i dag er full av menneskelige og tekniske feil som kunne forårsaket detonasjon av ett eller flere atomvåpen. Ulykker med fly og ubåter, feilsignaler fra datasystemer og gale tolkninger gjort av mennesker. En utdypning av disse hendelsene kan leses i forfatter og gravejournalist Eric Schlossers nye bok Command and Control.

At menneskeheten har overlevd 60 år med atomvåpen, er et resultat av at en lang rekke farlige situasjoner resulterte i nestenulykker og ikke i ulykker. Det er et resultat av riktige valg, og det er et resultat av flaks. Detaljene har virket sammen til vår fordel.

Verden fikk en gang atomvåpen fordi tekniske nyvinninger, den historiske utviklingen og menneskelige valg spilte sammen på den mest uheldige måten. Igjen står vi ovenfor et potensielt veiskille. Vi kan velge veien til en tryggere, fredeligere og mer rettferdig verden. Vi kan få et forbud mot atomvåpen – hvis det internasjonale sivilsamfunnet, stater, FN-organisasjoner og eksperter jobber sammen på den konstruktive måten i tiden framover.

Konferanse. 13.-14. februar møtes representanter fra over 100 stater i Mexico for å diskutere de humanitære konsekvensene av atomvåpen. Dette er en oppfølging av konferansen arrangert av Utenriksdepartementet i Oslo i fjor. Verdens ledere har begynt å snakke sammen om de reelle farene ved atomvåpen. Det er en begynnelse.

Utviklingen ligner på forløpene til forbudet mot både antipersonellminer og klasevåpen. Den internasjonale bevegelsen mot atomvåpen har fått en ny oppblomstring over hele verden. Humanitære organisasjoner, fredsbevegelsen og fagforeninger i særlig Afrika, Latin-Amerika og Europa, har satt atomvåpen på agendaen. De jobber for at atomvåpen skal forbys på linje med samtlige andre masseødeleggelsesvåpen.

Detaljene kan gi oss katastrofen, og de kan gi oss redningen. Detaljene er organisasjoner i Norge, Nigeria og Nicaragua. Detaljene er politisk vilje fra verdens ledere når det gjelder som mest. Detaljene er deg og meg.

Nosizwe Baqwa jobber med et studioalbum. Og så er hun koordinator i ICAN (Kampanjen for et forbud mot atomvåpen).

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL