Kommentar: Bedre klima uten diktatorer

Lufta på klimakonferansene vil klarne hvis diktatorene fjernes.Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2011-04-06

Dette er et bidrag til “Engasjert ytring”-spalten i Ny Tid 08.04.2011. I spalten kommer ulike idealistiske organisasjoner er til orde. De som deltar er: ATTAC Norge, Natur og Ungdom, African Youth, Skeiv Ungdom, Changemaker, Én verden, Framtiden i våre hender, Bellona, Fellesrådet for Afrika, Naturvernforbundet, Leger Uten Grenser .

Klimakonferanser. Noen ganger har jeg en litt flau smak i munnen når jeg er på internasjonale toppmøter. Ofte støtter vi organisasjonene politikken til G-77-landene, det vil si den største sammenslutningen av utviklingsland, rett og slett fordi den er basert på gode og rettferdige prinsipper. De står gjerne steilt opp mot industrilandene. Men bakom lurer alltids spørsmålet: hvem forhandler de på vegne av? Flere av statslederne til G-77-landene er despoter, banditter og opportunister.

Egypts krav

Typisk er det at Egypt på flere av de konferansene jeg selv har vært til stede på krever at NGO-ene, de frivillige organisasjonene, må få mindre spillerom, mindre innflytelse. De bør ikke få ordet i plenum, og så videre. Eller hva med Libya, som inntil nylig var leder for FNs menneskerettighetsråd…? Slikt er vanskelig å unngå når vi har én verdensorganisasjon; alle er med og alle verv går på rundgang. Men den flaue smaken i munnen er tilstede hele tida.

Modige afrikanske journalister

Mange av oss har stusset på størrelsen på delegasjonene fra noen av …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.