Den kommende krigen mot Kina


USA maner frem et bilde av seg selv som det heroiske landet som kan redde verden fra et «stadig mer aggressivt Kina». Samtidig omringer over 400 amerikanske militærbaser Kina med raketter, bombefly, krigsskip og fremfor alt atomvåpen.

Pilger er prisvinnende journalist og forfatter med en rekke æresdoktorater fra universiteter verden over.
Email: pilger@nytid.no
Publisert: 2016-12-15

Da jeg besøkte Hiroshima for første gang i 1967, lå skyggen hennes fremdeles over trappetrinnene. Den utgjorde et nærmest perfekt bilde av et menneske som slapper av: knærne fra hverandre, ryggen bøyd, en hånd ved siden av seg der hun satt og ventet på at banken skulle åpne. Kvart over åtte om morgenen den 6. august 1945 ble hun og silhuetten hennes brent inn i granitten. Jeg stirret på skyggen i sikkert over en time, det ble umulig å glemme synet. Da jeg kom tilbake mange år senere, var den borte: fjernet, «forsvunnet»; en politisk forlegenhet.

Jeg har brukt to år på å lage en dokumentarfilm, The Coming War on China, der jeg via fakta og vitneutsagn advarer om at atomkrig ikke lenger bare er en skygge, men en reell mulighet. Den største opprustningen av militære styrker under amerikansk ledelse siden andre verdenskrig er godt i gang. Styrkene befinner seg på den nordlige halvkule, ved Russlands vestgrenser, i Asia og i Stillehavet, ansikt til ansikt med Kina.

Den store faren dette innebærer blir stort sett undergravd eller forvrengt. En trommevirvel av falske nyheter i det vanlige nyhetsbildet går som et ekko av angsten som har ridd den offentlige bevisstheten gjennom store deler av det 20. århundre.

Rennesnaren. Akkurat som fornyelsen av Russland etter sovjetepoken, har fremveksten av Kina som økonomisk stormakt blitt erklært å være en «eksistensiell trussel» mot USAs guddommelige rett til å regjere og dominere samfunnsmessige forhold. Som en motvekt mot disse «truslene» annonserte president Obama en «dreining mot Asia». Det innebar at nesten to tredjedeler av amerikanske marinestyrker skulle overføres til Asia og Stillehavet innen 2020. I dag omringer over 400 amerikanske militærbaser Kina med raketter, bombefly, krigsskip og fremfor alt atomvåpen. Fra Australia og nordover gjennom Stillehavet til Japan, Korea og tvers over Eurasia til Afghanistan og India danner disse basene, ifølge en amerikansk strateg, «den perfekte rennesnare».

Abonnement kr 195/kvartal

En studie gjennomført av RAND Corporation – som helt siden Vietnam har planlagt USAs kriger – har tittelen «War with China: Thinking Through the Unthinkable». Med De forente staters armé som oppdragsgiver vekker rapportforfatterne den kalde krigen til live, da slagordet til RANDs sjefsstrateg Herman Kahn − …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?