Koalisjonstid

Dessverre hjelper Venstre sine verdimotstandere i Frp ved å utelukke samarbeid med Ap og SV.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).
[samarbeid] Mandagens valgresultat bør øke muligheten for nye politiske samarbeidsløsninger: Som koalisjoner på tvers av de tradisjonelle blokkene.

Fremskrittspartiets stadig større krav om styringsmakt presser nå fram en klarere stillingstagen blant de andre partiene lokalt. Til nå har det vært uaktuelt både for Høyre, Ap og sentrumspartiene å sitte i regjering med Frp. Men tendensen er at Frp bereder grunnen ved å få byrådsmakt eller ordførerne i storbyene – som i Oslo, selv om partiet der gikk tilbake.

Målet er regjeringsmakt fra 2009, gjerne med Høyre og med støtte fra KrF og Venstre. Oslo har hatt denne maktkonstellasjonen i byrådet siden 2003. KrFs og Venstres nei til byrådssamarbeid med Frp har paradoksalt nok dermed gitt partiet enda mer makt.

Tirsdag inngikk Høyre og Ap. i Kristiansand en storkoalisjon med støtte fra Venstre – senere muligens også SV og Sp. Høyre har der klart flertall med Frp og KrF, men velger heller Ap. I Stavanger har Høyre og Ap også samarbeidet.

Men i Bergen og Oslo, utstillingsvinduene for regjeringsalternativene, krever og får Frp stadig mer. Knapt noen Venstre-velgere har Frp som sitt andrevalg. De to partiene er erkefiender på miljø og det multikulturelle. Likevel hjelper Venstre nå sine verdimotstandere til makt, istedenfor å søke løsninger med Ap og SV.

Sp har de siste årene økt sitt samarbeid med venstresiden. Det samme kunne Venstre gjøre for å stenge fellesfienden Frp ute. Norsk politikk burde gå fra verdikollisjon til storkoalisjon.■

---
DEL