Knivbladets grusomme konfirmasjon

Når to av kvinnene i I min mors navn viser hvordan de gjennomfører en omskjæring ved å skjære i en serviett, er det ubegripelig å ta innover seg at dette faktisk utføres på millioner av kvinnekropper. 

 

Med dokumentaren I min mors navn fra 2014 setter regissør Hilde Merete Haug fokus på omskjæring av kvinner – et av de mest alvorlige systematiske menneskerettighetsbruddene. Filmen portretter tre kvinner som alle kommer fra Somalia, hvor så mye som 98 prosent av kvinnene fremdeles årlig blir omskåret. Allerede i starten av dokumentaren vises forskjellene mellom menn og kvinner tydelig: Først får vi se kvinner som er dekket til, før kameraet beveger seg over til en gjeng menn som sitter i skyggen, ikledd bukse og t-skjorte.

I min mors navn er debutfilmen til Haug, som er utdannet sosiolog og regissør. Vi møter den 15 år gamle jenta Farhia, først i klasserommet og sammen med skolekamerater i Norge. Etter hvert følger vi henne på en reise til Somalia, hvor hun ikke har vært siden hun var et lite barn. Farhias mor har kjempet mot omskjæring, og nå ønsker datteren å fortsette denne kampen – og hun ønsker derfor å forstå hvordan og hvorfor det praktiseres, for deretter å kunne ta opp kampen på informert vis.

I filmen møter vi også norsk-somaliske Sadia på 28 år og niesen hennes, britisk-somaliske Siham på 19. Det klippes mellom Farhias reise og Sadias og Sihams hverdag, og deres erfaringer med omskjæring.

«Bli kvinne.» Mange av scenene i filmen er svært emosjonelt sterke. I en av scenene demonstrerer to kvinner for Farhia hva slags utstyr de bruker, og hvordan de gjennomfører en omskjæring. Til tross for at kvinnene kun demonstrerer inngrepet på en serviett, og vi ikke får se hvordan det virkelig foregår, er det ordentlig vondt å se på. Det slår en som helt ufattelig at flere millioner kvinner årlig må gjennomgå dette.

Men hvorfor gjør man det? Dette er et gjennomgående spørsmål i filmen, og svarene som kommer frem, er at man gjør det fordi det er slik det skal være. Det er en kollektiv kulturell praksis. Sadia sier at omskjæringen er noe man gleder seg til som ung jente i Somalia. Det er en del av kulturen, alle andre gjør det. Dersom ikke datteren din er omskåret, vil ikke andre familier la sin sønn gifte seg med henne, og hele familien kan bli utstøtt.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.