Knivbladets grusomme konfirmasjon

Når to av kvinnene i I min mors navn viser hvordan de gjennomfører en omskjæring ved å skjære i en serviett, er det ubegripelig å ta innover seg at dette faktisk utføres på millioner av kvinnekropper. 

Avatar
Email: petra.schlomer@gmail.com
Publisert: 16.02.2017

 

Med dokumentaren I min mors navn fra 2014 setter regissør Hilde Merete Haug fokus på omskjæring av kvinner – et av de mest alvorlige systematiske menneskerettighetsbruddene. Filmen portretter tre kvinner som alle kommer fra Somalia, hvor så mye som 98 prosent av kvinnene fremdeles årlig blir omskåret. Allerede i starten av dokumentaren vises forskjellene mellom menn og kvinner tydelig: Først får vi se kvinner som er dekket til, før kameraet beveger seg over til en gjeng menn som sitter i skyggen, ikledd bukse og t-skjorte.

I min mors navn er debutfilmen til Haug, som er utdannet sosiolog og regissør. Vi møter den 15 år gamle jenta Farhia, først i klasserommet og sammen med skolekamerater i Norge. Etter hvert følger vi henne på en reise til Somalia, hvor hun ikke har vært siden hun var et lite barn. Farhias mor har kjempet mot omskjæring, og nå ønsker datteren å fortsette denne kampen – og hun ønsker derfor å forstå hvordan og hvorfor det praktiseres, for deretter å kunne ta opp kampen på informert vis.

I filmen møter vi også norsk-somaliske Sadia på 28 år og niesen hennes, britisk-somaliske Siham på 19. Det klippes mellom Farhias reise og Sadias og Sihams hverdag, og deres erfaringer med omskjæring.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer