Klimagrøsser

Isbjørnene kommer!

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[grøsser] Både Bjørnson-festivalen i Molde og Kapittel-festivalen i Stavanger hadde i år klima som tema og etterlyste (skjønn)litteratur om miljøkrisen vi er midt oppe i. Om det var en roman som Monster av Knut Nærum de hadde i tankene, vet jeg ikke, men nå har de i hvert fall fått seg en norsk klimaroman. Ventetiden er endelig over!

Handlingen er latterlig enkel: På grunn av klimaforandringene har ikke bare isbjørnene på Svalbard tatt seg over til det norske fastlandet, de har også gjort et evolusjonistisk byks inn i framtiden og lært seg å jakte i flokk. Dermed er det duket for helvete.

Før det kommer så langt har vi blitt kjent med vår helt David, hans kvinne Lillian, den gale professor Brekken og finansfyrsten Aksel Stetto, en slags Petter Stordalen-kopi som ikke er redd for annet enn mettede fettsyrer. Sammen har de bygd opp en isbjørnversjon av Jurassic Park på Dovre for at den petroleumsrusede og Frp-stemmende norske befolkningen ikke skal gå hen og utrydde de firbeinte innvandrerne. Men noe går selvfølgelig fryktelig galt.

Det er vel og bra at Nærum har skrevet en roman med klimaforandringene som et viktig premiss. Den politiske brodden er tydelig og ikke til å misforstå. Hvis noen opplever en liten klimapolitisk vekkelse etter å ha lest Monster, skal Nærum ha all ære for det. Men man burde ikke først og fremst lese romanen fordi den tilkjennegir sunne og fine meninger om været og sånt. Man burde lese Monster fordi den er morsom, spennende og blodig. Hvorfor grave seg ned i politiske analyser når man kan glede seg over groteske beskrivelser av mennesker som blir lemlestet og spist av isbjørner?

---
DEL